ADANMIŞLIK (1)

dummy1

ADANMIŞLIK (1)

FEDAKARLIK

dummy1

ADAMAK KOLAY, ÖDEMEK ZOR

“Adamak kolay, ödemek zor” atasözü ne anlama geliyor?

Kendi hayatınızda bunu deneyim ettiniz mi?

Sizce bu durumun sebepleri ne olabilir?

Bu atasözüne benzer iki ayete bakalım:

Düşünmeden adakta bulunmak

Sakıncalıdır. (Özd.20:25)

Tanrı′ya adak adayınca, yerine getirmekte gecikme. Çünkü O akılsızlardan hoşlanmaz. Adağını yerine getir! Adamamak, adayıp da yerine getirmemekten iyidir. (Vai.5:4-5)


Ne tür sözlere veya durumlara kendinizi adıyorsunuz?

Adarken ne düşünüyorsunuz?


KEMANCI

dummy2 Aşağıdaki hikâyeyi yüksek sesle okuyalım...

Kimseden çıt çıkmamaktadır. Bütün ışıklar kapalı, sadece tek bir spot ışık sahnedeki kemancıyı aydınlatır. Kemancının önünde nota dahi yoktur; çaldığı konçerto artık onun içine işlemiş, onun bir parçası olmuştur. Gözleri kapalı bir şekilde parçayı hisseder, yaşar, çalar. Tüm dinleyiciler onu büyük bir hayranlıkla dinlemektedir. Bu ne muntazam bir müziktir! Kemancı öyle bir duygu öyle bir gerçeklikle çalmaktadır ki, parçayı daha önce defalarca dinlemiş olanlar bile sanki onu ilk defa dinlemektedir.

Parça biter ve birkaç saniye boyunca herkes son notanın çınlamasının kesilmesini bekler. Sonra alkışlar gelir… Sanki daha çok alkışlarlarsa, daha çok ayakta dururlarsa, daha uzun sürdürürlerse bir şekilde bu mükemmel müzisyenin hakkını verebilirler.

Konserin ardından herkes ünlü kemancıyla tanışmak ister, röportajlar yapılır, fotoğraflar çekilir, CD′ler imzalatılır. Kemancıyla konuşan bir bayan ona olan hayranlığını dile getirir. “Mükemmel bir şekilde çalıyorsunuz efendim; sizinle birlikte biz de o parçayı içimizde hissettik. Bir enstrümanı böylesine çalabilmek, insanlarda böylesine bir duygu yaratabilmek harika bir şey olsa gerek... Sizin gibi çalabilmek için hayatımı verirdim.”

Kemancı bayana dikkatle bakar ve ona tek bir cümle söyler:

“Hanımefendi, ben aynen öyle yaptım."

Hikâye hakkındaki şu soruları birlikte cevaplayalım...

Kemancı hangi anlamda hayatını verdi? Çocukluğundan itibaren ne tür fedakarlıklarda bulunması gerekmiştir?

Bu öyküyü “adamak kolay ödemek zor” atasözü bağlamında nasıl değerlendirirsiniz?

Bu denli bir adanmışlık için ne gerekir?


KENDİMİZİ İKİNCİ SIRAYA KOYMAK

Bir anneyi düşünelim...

Bebeği ağladığında, “acaba onu kucağıma alsam mı, teselli etsem mi, derdini anlamaya çalışsam mı?” diye düşünmez. Gece yarısı yatağından kalkmak anlamına gelse de, yaptığı başka bir işi yarıda bırakmak demek olsa da, hemen gider ve bebeğini kucağına alır.

Annenin kendi rahatı, kendi tercihleri ikinci sıradadır, çünkü onun önceliği bebeğidir, bebeği ona bu denli muhtaç olduğu bu dönemde hayatını ona adamıştır. Bebeği doğduğu an, o kadın anne olduğu an artık onun odak noktası değişmiştir; kendine değil bebeğine odaklanır, hayatını ona verir, kendini ona adar.

Anne eski hayatına devam ederken, arta kalan zamanda bebeğiyle ilgilenmez, çünkü annenin “eski hayatını” yaşaması imkansızdır; artık onun önceliği olan, onun kararlarını yönlendiren yeni biri vardır hayatında.

Aşağıdaki soruları birlikte cevaplayalım...

İlahilerdeki sözleri söylediğinizde veya okuduğunuzda kafanızda şekillenen resim nedir? Sizin için “her şeyinizi vermek”, “ömrünüzü adamak” vs ne anlama geliyor?

Bir anne kendi rahatını, isteklerini ve tercihlerini ön planda tutabilir mi? Bu öncelikler değişimi hangi noktada devreye girer?

Bir anne için belki gece yarısı kalkmak, devamlı bebekle ilgilenmek, kendi istediğini yapamamak vs. yeni önceliğinin zor yanlarıdır. Sizin için Rab′be adanmış bir yaşam sürdürmenin zor yanları nelerdir?

Bu zorluklara rağmen, bir annenin kendini bebeğine adaması gibi siz de kendinizi Mesih′e adamak istiyorsanız yüreğinizde neyin değişmesi gerekiyor?

Aşağıdaki ayetleri okuyarak İsa’nın adanmışlığını düşünelim...

Mesih İsa′daki düşünce sizde de olsun. Mesih, Tanrı özüne sahip olduğu halde, Tanrı′ya eşitliği sımsıkı sarılacak bir hak saymadı. Ama kul özünü alıp insan benzeyişinde doğarak ululuğunu bir yana bıraktı. (Flp.2:5-8)

Şimdi yüreğim sıkılıyor, ne diyeyim? “Baba beni bu saatten kurtar” mı diyeyim? Ama ben bu amaç için bu saate geldim. (Yu.12:27)

  • İsa′nın adanmışlığı ne yapmasını gerektirdi? Kendi rahatı önplanda olsaydı ne olurdu?
  • İsa′nın bu adanmışlığı size ne hissettiriyor?
  • Bir Mesih imanlısı hangi açılardan az önce sözünü ettiğimiz kemancıyı ve bir anneyi örnek almalıdır?

KENDİMİZİ ADARKEN

Farkında olarak veya olmayarak kendinizi adamış olduğunuz şeyleri aşağıya not edin (evlilik, ebeveynlik, iş, kilisede hizmet, vatandaş olarak yükümlülükleriniz, verdiğiniz sözler vs).

Kendinizi bunlara adadığınız zaman neler yapmanız veya yapmamanız gerekir?

Kendimi Adadığım Şeyler Dolaylı Yapmam Gerekenler

 

ADANMIŞLIĞIN BEDELİNİ ANLAMAK

Luka 14:25-33 ayetlerini birlikte okuyalım...

Çarmıhını yüklenmek ve İsa′nın verdiği iki örnek (kule yapımı ve kral) arasındaki benzerlik nedir?

Buna göre bir kişi kendini Mesih′e adarken neyi hesaba katmalı? (Bkz. 14:33)

dummy1

MESİH’E ADANMAK ANLIK BİR KARAR DEĞİLDİR

Mesih′e iman edenler olarak kendimizi Mesih′e adamaya çağrıldık. Ne var ki en başta baktığımız atasözünün de hatırlattığı gibi, kendimizi adadığımızı söylemek bunu yapmaktan çok daha kolaydır. Pazar günleri söylediğimiz ilahilere bakalım:

Ben zayıfken sen gücümsün, aradığım hazinesin

Benim her şeyimsin!

Şimdi diz çöküp... yaşamımı veririm

Sana taparım, ömrümü adarım, önünde diz çökerim

Diz çökerim, kralım sensin, her şeyi verip hizmet ederim

Bunları kolaylıkla Rab′be söylüyoruz ama mesele bir günahtan veya kötü alışkanlıktan vazgeçmeye, kardeşimizi bağışlamaya, hizmette sadık olmaya gelince Rab′be “her şeyimizi verdiğimizi”, “ömrümüzü adadığımızı” unutuyoruz.

Mesih′e adanmış bir hayat sürdürmek anlık bir karar değil bir yaşam tarzı, bir tutum, bir bakış açısıdır.

dummy1

UYGULAMA

Üç ay boyunca kendinizi adayabileceğiniz bir şey düşünün. (Kilisedeki bir hizmet olabilir, birini belirli aralıklarla aramak, ilgilenmek, dua etmek, aile içinde bir görev...)

Dersteki kardeşlerinizle düşündüğünüz seçenekleri ve bunların gerektireceği adanmışlığı konuşun. Hafta boyunca bu konuda düşünüp dua edin ve bir dahaki derste, seçtiğiniz konuyu arkadaşlarınızla paylaşın.

Dersler boyunca ve gerekirse sonrasında kardeşleriniz, kendinizi adadığınız bu şeye sadık kalmanıza yardımcı olacak ve siz onlara hesap vereceksiniz.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) veya kamu malı.

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18