SIKINTILARA DAYANIYORUM! (1)

dummy1

SIKINTILARA DAYANIYORUM! (1)

SIKINTIMIZ OLACAK

dummy1

Ünitemizi yüksek sesle okuyalım.

Herkesin bir derdi var, durur içinde…

https://www.youtube.com/watch?v=QofxX9JUITs

Linkteki Cerrahpaşa isimli türküyü birlikte dinleyelim. Türküyü dinledikten sonra da şu soruları aramızda birlikte cevaplandıralım:

Bu türküde ne gibi sıkıntılardan söz ediliyor?

Türküdeki kişinin duyguları ve tepkileri için ne söyleyebiliriz?


Rab İsa, “Dünyada sıkıntınız olacak” dedi. (Yuhanna 16:33)

Bu ayete göre şu soruyu aramızda konuşalım; Bu hayatta sıkıntılar kaçınılmazsa, sizce imanlı olarak sıkıntılara tepkimiz ne olmalıdır?


İÇİMDEKİ SIZI HİÇ DİNMİYOR

“Var mısın Yok musun” yarışma programının yapımcısı ve sunucusu Acun Ilıcalı çok büyük acılardan geçmiş biridir. Bir trafik kazasında anne babasını kaybetti. Aynı trafik kazasında kızı şans eseri kurtulan Ilıcalı′nın, kullandığı motosikletle yaptığı kazada ise en yakın arkadaşı öldü. Acun Ilıcalı bir raportajda bu acı olayları anlattı.

Röportajın aşağıdaki alıntısını yüksek sesle okuyalım.

Trafik kazasında kaybettiniz ailenizi, değil mi?

Evet, Bodrum’a tatile gidiyorlardı. Kızım Banu da onların yanındaydı. Babam sakin sakin konvoyu sollarken, bir anda karşısına 180’le gelen bir araç çıkmış ve kafa kafaya çarpışmışlar. Annemle babam orada rahmetli olmuş. Kızım ise kurtulmuş. Sadece vücudunda 18 kırık vardı. Hepsi de iyileşebilecek kırıklardı, nitekim 4 ay sonra da eski sağlığına kavuşmuştu.

Çok fena...

Bu dünyada, bundan daha büyük bir acı olamaz herhalde. Öyle bir acıydı ki, kızımın yaşamasına sevinememiştim bile. Banu’nun o kazadan sağ çıkması gerçekten mucizeydi. Ben o yüzden kızıma "mucize çocuk" derim.

Şimdi kaç yaşında Banu?

17 yaşında...

Maşallah. Peki, bu korkunç olaydan sonra hayatınızda neler değişti Acun Bey?

Kalbimdeki sızı hiç geçmiyor. Ben o olaydan sonra tam bir yıl evden dışarı çıkmadım. Kimseyle görüşmek, hiçbir şey yapmak istemiyordum. Hep arkadaşlarım eve geliyordu. Ben de sürekli onlarla oyun oynuyor, futbol izliyordum. Benim bu durumuma eşim daha fazla dayanamadı ve boşanmak istediğini söyledi. Ona göre benden pek bir şey olmayacaktı. Ve boşandık. Her şey o kadar üst üste gelmişti ki. Deli gibiydim... Tam dibe vurmuştum yani...


DÜNYADA SIKINTINIZ OLACAK

dummy1

Yuhanna 16:33’te İsa, “Dünyada sıkıntınız olacak” diyor. Bu sıkıntıların temel kaynağını açıklayan birkaç ayete bakalım, ardındaki soruları birlikte cevaplayalım..

Yaratılış 3:14-19 ayetlerini yüksek sesle okuyalım. Bu ayetlere göre dünyadaki sıkıntıların esas kaynağı nedir?

Romalılar 8:20-21 ayetlerini de yüksek sesle okuyalım. Pavlus bu durumu hangi sözlerle açıklıyor? Bu ayetlere göre, dünyamız ne durumda?

Sıkıntı çekmek, günlük hayatımızın değişmez bir parçasıdır. Ayetlerde gördüğümüz gibi, sıkıntılar Tanrı’nın dünyayla ilgili yargısı, ilk günahın bir sonucudur. Günah dünyaya girdikten sonra, Aden bahçesinin mükemmel ve acısız yaşamından uzaklaşmış olduk. “Amaçsızlığa teslim” edilen ve “yozlaşmaya köle” olan dünyada sıkıntıların sebepleri çoktur: doğal afetler, hastalık ve ölüm, günahlı insanlar ve şeytanın saldırıları ve... kendi hatalarımız!

Çoğu zaman “neden ben?” sorusunun sorulduğuna tanık oluyoruz. Ama imanlı olarak ümitsizliğe kapılmamalıyız. İsa Mesih, “Dünyada sıkıntınız olacak” dedikten hemen sonra şu harika vaatte bulundu: “Ama cesur olun, ben dünyayı yendim”.

Sıkıntılar karşısında ümitsiz değil, cesur olabiliriz!


SIKINTILARA TEPKİMİZ NE OLACAK

Kutsal Kitap’a göre dünyada sıkıntı çekmek kaçınılmazdır. Rabbimiz İsa, sıkıntıları doğru anlayarak cesur olmamızı söyler. Yani, sıkıntılar acı verdiği halde, Tanrı’ya ve O’nun vaatlerine güvenerek yaşamımızı sürdürmeliyiz.

Sıkıntılar karşısında insanlar yararsız ve yanlış duygusal tepkilere kapılabilirler. Bunlardan özellikle dördü öne çıkar:

• Tanrı’yı sorgulamak: “Neden ben?” diyerek sıkıntıları garipsemek, şikâyet etmek.

• Taviz vermek: Ne pahasına olursa olsun, paçayı kurtarmak için Rab’bin isteğine aykırı davranmak.

• Pasif olmak: Mücadeleden vazgeçmek, kardeşlerden uzaklaşmak.

• Arabesk olmak: Kaderci bir ümitsizlikle, sıkıntı çekmeyi adeta üstünlük olarak görmek.

Aşağıdaki sıkıntı örneklerini tek tek okuyalım. Her örnek için şu iki soruyu birlikte cevaplandıralım:

Bu örnekte yaşanan sıkıntıya sizce hangi yararsız tepkiler verilebilir? Şikâyet, taviz, pasiflik, arabesklik?

Bu durumda Rab’be güvenerek verilen “cesur” karşılık ne olabilir?

dummy2 • Serkan yıllardır aradığı işi bulmuştur. Bir benzincide çalışacaktır. Ama işe gidip geldikçe oradaki bazı kurnazlıklar dikkatini çeker. Arkadaşlarına benzin satışı sırasında göstergeyi hatalı okutup fazladan para aldıkları için kızar. Arkadaşları Serkan’ın bu tavrından rahatsız olur ve patrona baskı yaparak kovulmasına neden olurlar. Serkan yine işsiz ve parasız kalır...

dummy2 • Aylin uzun zamandır üniversiteye hazırlanan genç ve yaşam dolu bir kızdır. Arkadaşları ve ailesi tarafından çok sevilir. Güzelliği ve zekası övgüler alan bu genç kız, hiç beklemediği anda ciddi bir hastalık haberi alır. Aylin kanser olmuştur...

dummy2 • Ceyhun, Doğrucu Davut olarak tanındığı için çok az yakın arkadaşı vardır. En yakın arkadaşının, çok az tanıdığı birine kendisi hakkında küçümseyici sözler söylediğine tesadüfen kulak misafiri olur...

dummy2 • Nur Hayat ortaokula yeni başlamıştır. Bir gece uykusundan sarsıntılarla uyanmıştır. Evdeki herkes depremin etkisiyle çığlık çığlığa kaçışmaktadır. Gece karanlığında pek bir şey görülmese de sabah olup ortalık aydınlanmaya başlayınca fark edilir ki yaşadıkları bölgede birçok arkadaşı da dahil pek çok kişi ya kayıptır ya da ölmüştür…

dummy2 • Ömer, 50 km hız sınırı olan caddede arabasıyla 70 km hızla gitmektedir. Radyoda kanal ararken arabası yoldan çıkıp bir elektrik direğine çarpar. Hemen hastaneye kaldırılan Ömer doktorların söylediğine göre artık yürüyemeyecektir....

dummy2 • Ayşe ortaokuldadır. Arkadaşlarının giyim ve müzik zevkleri kendine uymadığı ve kendini güzel bir kız olarak görmediği için kendini yalnız hisseder, arkadaşları da onu sohbetlerine, buluşmalarına dahil etmezler....

BENI TERK ETME YA RAB

dummy1

Türkülerde nasıl ki sıkıntılar ve acı duygular sık sık dile getirilirse, Mezmurlar’da da sıkıntılardan kaynaklanan haykırışlar eksik değildir.

38. Mezmur’u yüksek sesle okuduktan sonra, şu soruları yanıtlayalım:

Davut’un çektiği sıkıntılar nelerdir?

Bu sıkıntılara duygusal açıdan nasıl tepkiler verdi?

Tepkilerinde Davut’un imanı nasıl bir rol oynadı? Kendimiz için hangi dersler çıkarabiliriz?


UYGULAMA

Hafta boyunca TV veya İnternet’te, buna benzer konularda karşımıza çıkan örneklere dikkatimizi toplayalım. İnsanlar neden sıkıntı çekiyor ve nasıl tepkiler veriyor, gözlemleyelim.

Kendimize de bu konuda dikkat edelim. Sıkıntılarla karşılaştığımızda yararsız değil, yararlı tepkiler vermek konusunda kendimizi geliştirelim.

Eğer mümkünse birlikte dua edebileceğimiz ve bu konularda konuşabileceğimiz birini seçelim.

Bugün birlikte işlediğimiz konular hakkında hafta boyunca konuşalım ve bunlarla ilgili dua edelim.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
1.resim: Kamu malı: Telif hakkı sahibi tarafından kamu malı olarak atfedildi - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volkan_Konak01.jpg

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18