İKİ AİLEMİZ VAR (1)

dummy1

İKİ AİLEMİZ VAR (1)

AİLE BAĞLARIMIZ

dummy1

Soldaki resimde kan bağımız olan ev halkımızı, sağdakinde ruhsal ailemizi görmekteyiz. Resimlere bakarak iki gruba ne yönden bağlıyız, düşünelim. Şu soruları aramızda konuşalım.

Kan bağı ve ruhsal bağ size ne ifade ediyor?

İki aile arasında denge kurmak nasıl bir deneyim? Siz bu konuda neler yaşadınız?


İKİ AİLE BİR HAYAT

Aşağıdaki röportajı okuyalım ve ardından sorulan soruları birlikte cevaplandıralım.

1996 yılının bahar ayında 16 yaşında iman ettim. Aileme açıklamam zor olmadı, çünkü annem zaten bu konuları araştırıyordu, babam da bize pek karışmaz.

Kilisede uzun süre hizmet ettim. Annem araştırmayı bıraktı, vazgeçti; babam ise az da olsa tepki göstermeye başladı. Sanırım o sıralar babamın işleri kötü gidiyordu, sataşacak birilerini arıyordu.

Bir gün babamla ağır bir kavga ettik. İkimiz de istemediğimiz şeyler söyledik birbirimize. Ben de öğrendiğim o kadar ruhsal bilginin gururuna kapılmıştım. Sürekli onları eleştiriyor, yaptıklarına bir kulp buluyordum.

25 yaşında evlendim. Üniversiteyi yeni bitirmiştim. Evlendiğim eşim de imanlıydı. Annem değil de, babam biraz zorluk çıkardı. Ettiğimiz kavgaların bıraktığı yaralar duruyordu. O baba olduğu için benle konuşmadı, ben de pek gerek duymadım.

Hem iyi bir işim vardı hem de kiliseye olabildiğince hizmet ediyordum. Sağ olsun, eşim de bana yardım ediyordu.

Eşimle aramız şimdi iyi. İlk yıl çok kavga ediyorduk, hatta evden çıkıp gittiğim zamanlar bile oldu. Sonra kilisedeki olgun kardeşler bize yardımcı oldular. Kilisedeki bayanlar eşime sürekli destek oldular. Bana ailemle aramın nasıl düzeleceğini de öğrettiler aslında. Eşimle mutlu zamanlarımız olurken, ailemle sürekli kavga dövüş içerisindeydim. Sonradan onlara nasıl yaklaşacağımı öğrendim.

İlk zamanlar büyük bir ikiyüzlülük yaşıyordum. Kilisede mutlu sakin bir adamken ailemin yanında değişiyordum. Sonra bunun önüne geçmeye karar verdim. Dua ettik. Kilisede nasılsam, ailemle de öyleyim şimdi.

Her şey çok düzeldi. Babamla barıştık. Artık uzun tavla sohbetleri yapıyoruz. Balığa da çıktık geçen hafta.

Bu işin sırrı ne diyecek olursanız... Hem eşinizle oluşturduğunuz ailede hem eski ailenizde hem kilise ailenizde istikrarlı bir çizginiz olursa, problemler ortadan kalkacaktır.

Yukarıdaki parçaya bakarak şu soruları yanıtlayalım:

Aile ilişkilerinizden beklentileriniz nedir?

İki ailede tek bir hayat yaşamak neden zor olabilir? Nasıl bir çözüm bulunabilir?


ÖZ AİLENLE İYİ GEÇİN, MESİH′LE DAHA İYİ GEÇİN!

dummy1

“İsa′nın çarmıhının yanında ise annesi, teyzesi, Klopas′ın karısı Meryem ve Mecdelli Meryem duruyordu. İsa, annesiyle sevdiği öğrencinin yakınında durduğunu görünce annesine, "Anne, işte oğlun!" dedi. Sonra öğrenciye, "İşte, annen!" dedi. O andan itibaren bu öğrenci İsa′nın annesini kendi evine aldı. ” (Yu.19:25-27)

Mesih’in çarmıhının dibinde duranlara baktığımızda, söz ettiğimiz iki aileyi birden görürüz. Mesih’in hem kendi ailesi hem ruhsal ailesi, çarmıhının dibindedirler.

Kutsal Kitap’ta, “annene babana saygı göstereceksin” buyruğu yer alır. Aynı zamanda, “Bunun için fırsatımız varken herkese, özellikle iman ailesinin üyelerine iyilik yapalım” da denir (Gal.6:10).

Bu iki buyruğa bir arada örnek olan, bunlar arasında bir denge kuran Rab’dir.

İki ailemiz vardır ve ikisine de bir Mesih imanlısına yaraşır tutumla davranmamız gerekir.

Mesih İsa’nın çarmıhtayken bile annesini düşünüp onu ruhsal ailesine emanet etmesi size neler düşündürüyor?

Her iki ailemizde de, Mesih aracılığıyla sahip olduğumuz değerleri yaşatmamız, her ikisi için de iyi oğullar ve kızlar olmamızla mümkündür.

Ailemizin düşünceleri ve korkuları Rab İsa’nın bizim için amaçladıklarının tersi yönde olduğunda, bizi göksel egemenliğin bir üyesi olarak geliştiren ve bu yönde ilerleten Mesih’le aynı adımda olmaya çağrıldık. Ailemizi sevmeli, onlara her durumda saygı göstermeli, onlar için hep iyilik uğruna Rab’be yakarmalıyız ama unutmamalıyız ki Mesih’le birlikte çarmıhta öldük ve Mesih için yaşamaya, Mesih’in çocukları olarak hizmet etmeye borçluyuz.

İsa kendisi yüzünden bazen ailelerde ayrılıklar doğacağını söyler. Böyle durumlarda Mesih’e sadık kalmalıyız. Nitekim Rabbimiz, “Annesini ya da babasını beni sevdiğinden çok seven bana layık değildir. Oğlunu ya da kızını beni sevdiğinden çok seven bana layık değildir” diyor (Mat.10:37).

İmanlılar olarak, ailemize, Mesih’in ailesinin bir üyesi olduğumuzun bilincinde ve Mesih’in yüreğiyle bakar ve yaklaşırsak, karşılaştığımız durum ne kadar zor olursa olsun Rab yücelecektir.


BARIŞ İÇİNDE YAŞAYALIM

Romalılar 12:17-18 ayetlerinde şöyle deniyor: “Kötülüğe kötülükle karşılık vermeyin. Herkesin gözünde iyi olanı yapmaya dikkat edin. Mümkünse, elinizden geldiğince herkesle barış içinde yaşayın.”

Aşağıdaki örnekleri tek tek okuyalım. Her biri için şu soruları yanıtlayalım:

Örnekteki imanlının davranışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Böyle bir durumda yukarıdaki ayete göre nasıl davranabiliriz?

dummy2 • Salih ve Mehmet kendi aralarında konuşuyorlar:
Mehmet: Annem pikniğe yollamaz demiştin. Ne oldu?
Salih: Sorma kardeşim... Çok büyük kavga ettim, ortalığı dağıttım, ancak öyle geldim.


dummy2 • Cemil’in annesi, Hristiyan olduğu için Cemil’in evine gitmeme kararı almıştır.
Cemil, “Bundan böyle benim annem yok” der.


dummy2 • Ahmet yolda kardeşi ile karşılaşır.
Ahmet’in kardeşi: Abi, kaç ay oldu arayıp sormuyorsun. Anneme de çok ayıp oluyor...”
Ahmet: İnan çok haklısın! Özür dilerim, acayip yoğunum ama telafi edeceğim, söz.”
Kardeşinin yanından ayrıldıktan sonra Ahmet birini arar: Kardeşim merhaba. Bir haftadır görüşemiyoruz. Seni kilisede de göremedim... Umarım bir sorun yoktur.


dummy2 • İlker, kardeşini rüşvetle işe sokmaya çalışan babasına hata yaptığını, Allah’ın gözünde günah işlediğini söyler. Babası iki haftadır onunla konuşmamaktadır.


dummy2 • Sevinç’in babası bir yıldır Sevinç’e küstür. Sevinç bir imanlı olarak adım atar; her perşembe babasının iş yerine onunla kahvaltı etmeye gider, onunla zaman geçirir. Babası kilise önderlerinden biri ile tanışmak istediğini söyler.


dummy2 • Can’ın ailesi kiliseye gidiyor diye pazar günleri Can’a kahvaltı hazırlamaz, onunla konuşmaz. Can ailesi için kahvaltıyı kendi hazırlar.






AİLEM KİMDİR

dummy1

Matta 12:46-50 ayetlerini okuyarak aşağıdaki soruları birlikte cevaplandıralım.

Mesih’in bu sözünü nasıl yorumlarsınız?

Mesih’in bu tutumundan hangi dersleri çıkarabiliriz?


UYGULAMA

Bu hafta içinde akrabalarımızla ilişkilerimize odaklanalım.

Mesih’in çocukları olarak, göksel egemenliğin bir üyesi olarak, aile ilişkilerimizde Rab’bi yücelteceğimiz durumlarda neler yapıyoruz, gözlemleyelim.

İlişki kurmakta zorlandığımız akrabalarımızı arayıp soralım. Onlarla ilişkilerimizde ayakta durmakta zorlandığımız konuların üzerine gidelim.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) veya kamu malı.

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18