KİMLİĞİMİZ (2)

dummy1

KİMLİĞİMİZ (2)

MESİH’TE BEN KİMİM?

dummy1

BEN KİMİM

Ünitemizi yüksek sesle okuyalım.

Aşağıdaki linkten videoyu izleyelim. Videoda Candan Erçetin’in yorumladığı Ben Kimim şarkısını dinleyeceksiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=SsfS6li4jPg
Şarkının sözlerinin bir kısmı şöyle:
Az mıyım, çok muyum? Var mıyım, yok muyum? Ben neyim?
Masal mıyım, gerçek miyim? Kaç mıyım, göç müyüm? Hiç miyim, suç muyum? Ben kimim?

Şarkıyı dinleyip sözleri üzerinde biraz düşündükten sonra şu soruları birlikte cevaplandıralım:

- Şarkıyı dinlediğinizde ne hissettiniz? Kendiniz hakkında sizde nasıl duygular uyandırdı?
- Kim olduğunu bilememek bir kişiyi ruhsal olarak zorlayan bir durumdur. Kim olduğumuzu bilmek sizce neden bu kadar önemlidir?

dummy1

O BİLDİK HRİSTİYANLAR

Aşağıda ikinci yüzyıldan kaldığı düşünülen bir mektuptan bir parça okuyacaksınız. Bu metin ilk yüzyıllarda iman etmemiş birinin Hıristiyanlar’ı nasıl gördüğü konusunda bize bir fikir veriyor. Okuduktan sonra sondaki soruları da birlikte cevaplandıralım.

“Hristiyanlar diğer insanlardan ülke, dil ve gelenek bakımından farklı değildir. Kendilerine ait şehirlerde yaşamazlar, farklı bir diyalekt kullanmazlar veya yaşam tarzları yoktur.

Onların bu öğretileri birtakım araştırmacılar adamların icadı veya varsayımı değildir. Bazı kimseler gibi insanların ürettiği öğretileri de yaymıyorlar. Hem Yunan hem de yabancı şehirlerde yaşıyorlar. Giyim yemek ve hayatın diğer alanlarında yerel geleneklere uyuyorlar. Ancak aynı zamanda bizlere kendi vatandaşlarının harika ve de kesinlikle olağanüstü yanlarını sergiliyorlar.

Doğdukları topraklarda yabancı gibi yaşıyorlar. Vatandaş olarak her şeylerini başkalarıyla paylaşıyorlar. Ancak yabancı olarak çile çekiyorlar. Onlar için her yabancı ülke kendi ülkeleri, kendi ülkeleri de yabancı bir ülke demektir.

Herkes gibi evlenip çocukları oluyor. Ancak istenmeyen bebekleri öldürmüyorlar. Yemeklerini paylaşıyorlar ama yataklarını paylaşmıyorlar. Şu anda bedenleri var ama benliğe göre yaşamıyorlar. Günlerini dünyada geçiriyorlar ama onlar aslında göksel halktır. Bildirilen yasalara uyuyorlar ve kendi yaşamlarında yasaların ötesine geçiyorlar.

Onlar herkesi sever ama herkes onlara zulmeder. Onlar bilinmiyor ve kınanıyor, öldürülüyor ama yaşıyor. Yoksuldurlar ama birçok insanı zengin ediyorlar. Hiçbir şeyleri yok ama bir sürü şeye sahiptirler. Onurları kırılıyor ama onurları kırılarak yüceliyorlar.

İsimleri kirletiliyor ama bu yolla paklanıyorlar. Onlarla alay ediliyor, buna karşılık kutsanıyorlar. Onlara kötü davranılıyor, karşılık olarak herkese saygı gösteriyorlar. İyilik yaptıklarında kötülük yapmış gibi cezalandırıyorlar.

Cezalandırıldıklarında yeni bir yaşama kavuşmuş gibi coşuyorlar. Yabancıymışlar gibi Yahudilerin saldırısına uğruyorlar. Ancak onlardan nefret edenler bu düşmanlığın nedenini açıklayamıyorlar.

Kısaca söylemek gerekirse; can beden için neyse, Hristiyanlar da dünya için odur. Can bedenin her parçasına yayılmıştır, Hristiyanlar da dünyadaki bütün şehirlere. Can bedenin içindedir ama bedenden değildir. Hristiyanlar da dünyadadır ama dünyadan değildir.”

(Yazarı bilinmeyen ve ikinci yüzyıldan kaldığı düşünülen bir mektup. Hıristiyanlık Tarihi, YYY, sf. 67)


Şimdi bu yazılanları düşünerek aşağıdaki soruları cevaplandıralım:

- Bu mektupta bahsedilen Hristiyanların kimliklerini belirten en önemli özellikler nelerdi?

- Sizin hakkınızda bir mektup yazılsaydı, sizi toplumdan ayıran en önemli özellikleriniz sizce neler olurdu?



dummy1

MESİH’TE BEN KİMİM?

Çalışmamıza başlarken dinlediğimiz şarkıyı Mesih’teki kimliğimiz açısından tekrar düşünelim. Bazen içinde bulunduğumuz ortam bizi olumsuz düşüncelere itebilir. Ama Mesih’teki kimliğimizi anlayarak ona sımsıkı sarılırsak tutumumuz değişir.

‘Kimlerdensin’ sorusuna cevabımız, ait olduğumuz ailenin ismiyle özdeşleşir. Mesih’e iman ettiğimizde artık biz sadece “Ahmet, Mehmet, Doktor Ayşe, Afyonlu Murat, Özlem’in kızı Sevinç” değiliz. Mesih’e ait kişiler olarak tanınıyoruz aynı zamanda. Başkalarının bizi gördüğü kimliğimiz, bizim tanıklığımızı yansıtıyor.

Kendi kimliğimizin farkında olmak yaşantımızın kökten değişmesini sağlar. Romalılar’da bahsedilen “düşüncenizin yenilenmesiyle değişin” sözü, Mesih’teki kimliğimizin farkında olduğumuzda gerçekleşebilir.

Mesih’e iman ettiğimizde yeni bir aileye de ait olmaktayız. Mesih’e iman etmiş, hem evrensel kilisenin hem de kendi topluluğumuzun üyesiyiz. Efesliler 2:14’te Pavlus İsa Mesih’in iki topluluğu bir bedende birleştirdiğini söyler.

Mesih’te sahip olduklarımız bizim kimliğimizi yeniden oluşturuyor; Mesih’te yeniden doğduk, kurtulduk, yeni bir yaratığız, seçildik, Tanrı’nın çocuğu olduk, Tanrı’nın Ruhu’na sahibiz, yıkandık, arıtıldık, aklandık, kutsal kılındık… Bu listeyi uzatmak mümkündür ki bunları daha sonraki bölümde birlikte konuşacağız.

Mesih’te kim olduğumuzu Kutsal Yazıları okuyarak ve araştırarak daha fazla kavrayabilir, içimizde kök salmasını sağlayabiliriz.

Mesih’te kim olduğumuzu bilmek neden bu kadar önemlidir? Biraz konuşalım.


dummy1

KİMLİĞİMİN ANLAMI

Aşağıdaki ayetleri okuyalım. Her ayet için Mesih’te kim olduğumuzla ilgili bir tanım yapalım. Bu tanımın kendi kimliğimiz için ne anlama geldiğini düşünelim ve bunu birbirimizle paylaşalım.

(1) “O kendi önünde sevgide kutsal ve kusursuz olmamız için dünyanın kuruluşundan önce bizi Mesih′te seçti.” (Ef. 1:4)

• Kimliğim: (Örnek) Mesih’te seçildim.

• Benim için anlamı:

(2) “Kendisini kabul edip adına iman edenlerin hepsine Tanrı′nın çocukları olma hakkını verdi.” (Yu. 1:12)

• Kimliğim:

• Benim için anlamı:

(3) “Çünkü ölümlü değil, ölümsüz bir tohumdan, yani Tanrı′nın diri ve kalıcı sözü aracılığıyla yeniden doğdunuz.” (1Pe. 1:23)

• Kimliğim:

• Benim için anlamı:

(4) “Bir kimse Mesih′teyse, yeni yaratıktır; eski şeyler geçmiş, her şey yeni olmuştur.” (2Ko. 5:17)

• Kimliğim:

• Benim için anlamı:

(5) “Bazılarınız böyleydiniz; ama yıkandınız, kutsal kılındınız, Rab İsa Mesih adıyla ve Tanrımız′ın Ruhu aracılığıyla aklandınız.” (1Ko. 6:11)

(6) “Tanrı sır olan isteğini, Mesih′te edindiği iyi amaç uyarınca bize açıkladı.” (Ef. 1:9)

Ayetleri çoğaltmak mümkündür. Eğer sizin aklınıza gelen, Mesih’teki kimliğimizi anlatan başka ayetler varsa lütfen paylaşın.


PAVLUS; NEYDİM, NE OLDUM?

Filipililer 2. bölümü yüksek sesle okuyalım. Ayetlerin ışığında aşağıdaki soruları birlikte cevaplandıralım.

• Pavlus eski kimliğini nasıl tanımlıyor? Nasıl biriymiş?

• Şimdi Mesih’teki kimliğine sahip biri olarak eski kimliği hakkında ne düşünüyor?



dummy1

UYGULAMA


Aşağıdaki listeyi bir kağıda yazarak görebileceğiniz bir yere asın. Her gün bu listedeki kimliğinizi ve ayetleri ezberlemeye çalışın.

• Mesih’te kurtuluşa kavuştum. (Ef. 1:7)

• Mesih’e seçildim. (Ef. 1:4)

• Tanrı’nın çocuğuyum. (Yu. 1:12)

• Tanrı’nın ailesine aitim. (Rom. 8:15-16)

• Yeni bir yaratığım. (2Ko. 5:17)

• Yeni bir ruhum var. (Hez. 36:27)

• Aklandım. (Rom. 5:1)

• Yıkandım. (1Ko. 6:11)

• Arıtıldım. (1Yu. 1:7)

• Kutsallaşıyorum. (1Ko. 6:11)

• Mesih’i kuşandım. (Gal. 3:27)

• Mesih’te saklıyım. (Kol. 3:3)

• Suçlamadan özgürüm. (Kol. 1:22)

• Mahkumiyetim yok. (Rom. 8:1)

• Tanrı’nın mirasçısıyım. (Gal. 4:7)

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) veya kamu malı.

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18