KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI YARATILIŞ

dummy1

YARATILIŞ 1-11. BÖLÜMLER BAŞLANGIÇLAR

8. ÇALIŞMA: NUH TUFANI (YAR. 6-7)

dummy1

NUH’UN GEMİSİ

Aşağıdaki haberi okuyup soruları birlikte cevaplandıralım.


NUH’UN GEMİSİ TÜRKİYE’DE Mİ BULUNDU?

Bazı araştırmacılar, Tanrı’nın insanoğlu ve diğer yaşayan canlılara tekrar yaşam şansı verdiğine inanılan Nuh′un Gemisi′nin Ağrı Dağı′nda olduğunu iddia ediyor.

Peki Nuh′un Gemisi iddia edildiği gibi gerçekten Ağrı Dağı′nda mı bulundu?

Amerikalı araştırmacı Profesör Paul Esprante, Nuh′un Gemisi′nin Ağrı Dağı′nda olduğuna dair çok sayıda bulgu edindiğini belirtiyor.

İstanbul Üniversitesi′nde görev yapan Profesör Doktor Oktay Belli de Nuh′un Gemisi ve Büyük Tufan′ın bir mit değil kutsal kitaplarda da yer alan bir gerçek olduğuna vurgu yaptı.

Geçtiğimiz yıllarda Nuh′un Gemisi′nin Ağrı Dağı′nda bulunduğuna dair çok sayıda iddia ortaya atıldı.

Nisan 2010 tarihinde Protestan Hristiyan bir kaşif grubu Nuh′un Gemisi′nin Ağrı Dağı′nda karlar ve volkanik enkazın altında yer aldığını öne sürdü.

Çinli ve Türk araştırmacıların kurduğu bir araştırma grubu da buna benzer bir iddiayı dile getirdi.

Film yapımcısı Wing-cheung da Ağrı Dağı′nda bulunduğu iddia edilen Nuh′un Gemisi kalıntılarının yüzde 100 olmasa da yüzde 99,9 gemiye ait olduğunu açıkladı.

Nuh′un Gemisi′nin Ağrı Dağı′nda bulunduğu iddiaları oldukça dikkat çekse de bu iddialar genel anlamda kabul görmüş ya da onaylanmış iddialar değil.

New York eyaletinde yer alan Stony Brook Üniversitesi′nde Orta Doğu Arkeolojisi alanında görev yapan Paul Zimansky, herhangi bir keşif heyetinin Nuh′un Gemisi′ni bulmak için bir yerlere gittiğini ya da bir şey bulamadığını bilmediğini söylüyor.

http://www.milliyet.com.tr/Nuh-un-Gemisi-Turkiye-de-mi-bulundu--molatik-3529/

Nuh tufanı yüzyıllardır tartışılan, birçok kültürde anlatılan yaratılış hikâyelerinde izleri bulunan çok büyük bir olaydır.

Soru 1: Toplumumuzda Nuh tufanı ile ilgili bilgi, efsane ve hikayeler nelerdir? Bilgilerimizi, duyduklarımızı ve okuduklarımızı grubumuzla paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Nuh tufanının ülkemizde bu kadar bilinir olması, müjde verme konusunda size nasıl bir yarar sağlıyor?


NUH’UN GÜNLERİ

dummy1

Not: Bu bölümler toplantınız için zaman alıcı gibi görünse de okumak çok yararlı olacaktır. Dilerseniz bu çalışmayı iki kısma bölebilirsiniz. Alıştırma bölümüne kadar bugün, diğer bölümü bir sonraki toplantıda yapabilirsiniz. (Bu kısım bir tavsiyedir. Lütfen siz kendi çalışma şeklinizi seçin.)

Aşağıdaki metni okumadan önce Yaratılış 6-7. bölümleri birlikte yüksek sesle okuyalım. Metnimizi okurken soruları da birlikte cevaplandıralım.

6:1-4 ayetinde şöyle denir: “Tanrı oğulları insan kızlarıyla evlendiler.” Bu ayet kötülüğün ne kadar yayıldığına dair bir örnektir. Bu konuda birkaç yorum olmasına rağmen şu yorum faydalıdır: “İlahi varlıklar genellikle melekler anlamına gelir. Yahuda’nın 6. ayeti, “kendilerine ayrılan yeri terk eden meleklerin eş olarak insan kızlarını aldıklarını” anlatır.” Bir yorum da bu ifadenin Tanrı’ya bağlı olan Şit’in soyundan gelenleri anlattığıdır. Bu birleşmeden ortaya çıkan çocuklar Nefilimler, isim yapmış ünlü adamlardı.

Nuh tufanının hikâyesi sadece tüm dünyanın sularla dolması ve herkesin ölmesi gibi basit bir anlatım değildir. Anlatım, Tanrı’nın gördükleriyle başlar: “İnsanların yaptığı kötülükler çok, aklı fikri kötülükte,” (6:5). “Yeryüzü bozulmuş, zorbalıkla dolmuş, her şey bozulmuş, insanlar yoldan çıkmışlardı.” (6:11-12) Tüm olanlar gazap biriktiren bir liste gibidir.

Soru: Siz o günkü dünya ile bugünkü dünyanın gidişatı hakkında ne gibi benzerlikler görüyorsunuz? Birlikte cevaplandıralım, sonra aşağıdan okumamıza devam edelim.

dummy1

Tanrı’nın bu konuyla ilgili düşüncelerini de öğreniyoruz: “İnsanlığa baktı… pişman oldu.” Tufan Tanrı’nın yargısıdır. İnsanlığın Tanrı’nın kendisini ve sözünü hiçe sayma eylemlerine karşılık Tanrı’nın gökten açıkça gelen gazabıdır. Tanrı bu yargıda haklıdır. İnsanlıksa bozulmaya, kaosa, pişmanlık duymayan bir günaha sürüklenip gitmektedir.

Ancak yine de tüm bu yargılamada, “insanlığa son verme” aşamasında bile Tanrı’nın insanlığı esirgediğini açıkça görebiliyoruz. Günahlar, düşüşler, yozlaşmışlık anlatılırken tüm insanlık içinde bir kişiden övgüyle bahsedilir: Nuh, Rab’bin gözünde lütuf bulandır. “Nuh, doğruydu, kusursuzdu, Tanrı yolunda yürüyordu.” (6:8-9, 11)

Çok tartışılan “Tanrı’nın pişman olması” ifadesi de aslında Tanrı’nın sevgisinin bir parçasıdır. Tanrı acı çeker, yüreği sızlar. Üzüntüden pişman olur. Bu yüzden Nuh’la yaptığı antlaşmada herkes yok olurken onu koruyup kollayacağına dair tek taraflı bir söz verir. Aynı zamanda bu antlaşma, “her canlıdan birer çift” gemiye alınmasıyla tüm canlıları da içine alır (6:18-20). Nuh tufanı Kutsal Kitap’ta baştan sona süregelen, en sonunda çarmıhta açıkça görünen yargı ile merhamet ilişkisinin bir hikâyesidir.

Tanrı tüm dünya yok olurken Nuh’a bir gemi yaptırır, ardından da kapıyı kapatır. Gemi, Mesih’in kurtarışının simgesi, sular ise vaftiz olarak yorumlanır kilise tarihinde. Çünkü Petrus, bu betimlemeyi mektubunda böyle yapmıştır (1Pe. 3:21).

İbraniler mektubu 11:7’de Nuh’un imanla itaatinden bahsedilir. 7:5’te bu bir cümleyle özetlenir: “Nuh, Rab’bin bütün buyruklarını yerine getirdi.” Tanrı’yla ilişkisi tüm o tanrıtanımaz kuşak içinde görülebilir bir eylem gerektiriyordu. Yine, İbraniler 11:7’de, “İman sayesinde Nuh, henüz olmamış olaylarla ilgili olarak Tanrı tarafından uyarılınca Tanrı korkusuyla ev halkının kurtuluşu için bir gemi yaptı” der. Nuh henüz olmamış bir şey hakkında imanla hareket etti. İman eylemle görüldü. İsa Mesih’in yaşamıyla çok benzerlik taşıyan bu olay bize şu ayeti de hatırlatmakta: “Ne var ki, Tanrı′nın armağanı Adem′in suçu gibi değildir. Çünkü bir kişinin suçu yüzünden birçokları öldüyse, Tanrı′nın lütfu ve bir tek adamın, yani İsa Mesih′in lütfuyla verilen bağış birçokları yararına daha da çoğaldı.” (Rom. 5:15)

Soru: Dünyanın kötülüklerine baktığımızda içimizde ister istemez bir öfke belirebiliyor. Tanrı’nın gazap yerine İsa Mesih’i bu dünyaya göndermesi sizin bu duygularınızı nasıl etkiliyor? Birlikte cevaplandıralım, sonra aşağıdan okumamıza devam edelim.


BENİM GÖREVİM

Nuh tufanı hakkında yukarıda öğrendiğimiz gerçeklerin ışığında aşağıdaki ayetleri yüksek sesle okuyalım, sonra her ayetin sonundaki soruyu birlikte cevaplandıralım.

“Yazılmış olduğu gibi: "Doğru kimse yok, tek kişi bile yok. Anlayan kimse yok, Tanrı′yı arayan yok. Hepsi saptı, Tümü yararsız oldu. İyilik eden yok, tek kişi bile!" (Rom. 3:10-12)

Soru: Haberlere, dünyaya, toplumumuza, etrafımıza baktığımızda bu sözü doğrulayan şeyler nelerdir? Bazı örnekleri paylaşır mısınız? Birlikte cevaplandıralım, sonra aşağıdaki ayete ve soruya geçelim.

“Bazılarının düşündüğü gibi Rab vaadini yerine getirmekte gecikmez; ama size karşı sabrediyor. Çünkü kimsenin mahvolmasını istemiyor, herkesin tövbe etmesini istiyor.“ (2Pe. 3:9)

Soru: Tanrı’nın gazabı gerçekten de gelmektedir. Bu ayete göre bu kaçınılmaz sona rağmen Tanrı’nın isteği nedir? Sizin bu gazaptan kaçınmasını istediğiniz sevdiğiniz kişiler hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz? Birlikte cevaplandıralım, sonra aşağıdaki ayetlere ve soruya geçelim.

“Her şeyi söylenmeden ve çekişmeden yapın ki, yaşam sözüne sımsıkı sarılarak aralarında evrendeki yıldızlar gibi parladığınız bu eğri ve sapık kuşağın ortasında kusursuz ve saf, Tanrı′nın lekesiz çocukları olasınız. Öyle ki, boşuna koşmadığımı, boşuna emek vermediğimi görerek Mesih′in gününde övünecek bir nedenim olsun.” (Flp. 2:14)

“Ama siz seçilmiş soy, Kral′ın kâhinleri, kutsal ulus, Tanrı′nın öz halkısınız. Sizi karanlıktan şaşılası ışığına çağıran Tanrı′nın erdemlerini duyurmak için seçildiniz.” (1Pe. 2:9)

Soru: Bu iki ayette bizim dünyada olan görevimizle ilgili gerçekleri okuyoruz. Size göre dünyanın gidişatına ters bir şekilde bizim davranışlarımız ne olmalı? Bazı örnekler verir misiniz? Birlikte cevaplandıralım, sonra aşağıdan okumamıza devam edelim.

dummy1

UYGULAMA

Yukarıdaki ayetlere bakıp soruları birlikte cevaplandırdıktan sonra, yani, insanın günahı, Tanrı’nın gazabı, Mesih’in kurtuluş planı ve bizim dünyadaki görevimiz konularında Nuh’ta nasıl bir örnek görüyoruz?

Bu örnek iman etmek, itaat etmek, müjdeyi vermek ve örnek olmak bakımından düşüncelerinizi nasıl etkiliyor?

Bu hafta bir kişiye müjdeyi anlatmak için bir karar alalım. Tanrı’nın sevgisi, gazabı hak eden kötü dünyada Nuh ve ailesiyle bir umut verdi. Bu hafta biz de bir kişiye bu kurtuluş umudunu götürelim.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
2.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Noah_Ark/overview-images/005-noah-ark.jpg?1538658065 --küçütülmüş
3.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Noah_Ark/overview-images/003-noah-ark.jpg?1538658065 -- küçütülmüş

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18