KUTSAL KİTAP ÇALIŞMASI YARATILIŞ

dummy1

BAŞLANGIÇLAR (13)

13. ÇALIŞMA:TANRI’NIN TASARISI GERÇEKLEŞİR; ENİNDE SONUNDA (Yar. 11:10-32)

ENİNDE SONUNDA

dummy1

Aşağıdaki ilahiyi biliyorsanız birlikte söyleyelim, bilmiyorsanız linkten dinleyebilirsiniz. Sonrasında soruları birlikte cevaplandıralım.

Hayatlarımızı Sana teslim ederiz
Güveniriz sadakatine‬‬‬
Sen bizi yönetirsin, değişmeyen ilginle‬‬‬
Lütfun sonsuza dek sürecek‬‬‬

Yolumuzu göremesek de, Sana iman edeceğiz‬‬‬

Söylediğin her şey, verdiğin her söz‬‬‬
Gerçekleşir, eninde sonunda‬‬‬
Kutsal sözünde, yazılan her şey‬‬‬
Gerçekleşir, eninde sonunda‬‬‬
Söylediğin her şey... söylediğin her şey‬‬‬

https://songs.worshipleaderapp.com/?lang=tr#songinfo?song_id=3645

İlahinin sözlerini düşünerek şu soruları birlikte cevaplandıralım:

Soru 1: Tanrı’nın vaatleri hakkında ne öğreniyoruz? Biraz konuşalım, sonra diğer soruya geçeriz.

Soru 2: “Tanrı her vaadini yerine getirir.” Bu gerçeğe inanmakta nasıl bir tutum içindesiniz? Hemen inanıyor musunuz, yoksa o kadar kolay olmuyor mu? Neden sizce? Düşüncelerimizi birlikte paylaşalım.


TÜM YARATILIŞTAN İBRAHİM’E

dummy1

Yaratılış 11:10-32 ayetlerini yüksek sesle okuyalım.

Bu bölüm Sam’ın soyunun öyküsüyle başlar. İnsan ömrü giderek azalmaya başlamıştır. Genç yaşta baba oldukları özellikle belirtilir ki İbrahim’in yüz yaşında hala çocuk sahibi olamamasının gerçekten zor bir şey olduğunu bilebilelim. Babil Kulesi’nden sonra uluslar dünyanın dört bir yanına dağılmıştır. Yavaş yavaş tek adam, tek aile, tek soyun bereketlenmesine daha çok odaklanıldığını görmeye başlarız bu bölümde.

Soyağacı Yaratılış 1. bölümden Babil Kulesi’ne kadarki ataların tarihi ile seçilmiş soyun tarihi arasında bağ kurar, çünkü artık Yaratılış 12. bölümden itibaren tek soya odaklanılacaktır. Bu da Sam’ın soyuyla başlar. Sam’ın soyu İbrahim’in babası Terah’a dayanır. Bu soy aslında İshak, Yakup, Davut ve sonunda Mesih’i dünyaya getiren Meryem’e kadar uzanacaktır.

Yaratılış kitabının ilk on bir bölümünde Tanrı’nın insanların günahlarının ardından sürekli bir umut ve vaat verdiğini okuyoruz. Adem ile Havva’ya “yılanın başı”nın ezileceği, Kabil’e öcünün alınmayacağı, Nuh’a başka bir tufan olmayacağı vaat edilmiştir. Ancak Babil’den sonra büyük bir sessizlik olduğunu fark ediyoruz. Bir umut, vaat olmayacak mıydı?

Soru: Babil kulesinden hemen sonra böyle bir soy ağacının verilmesi ve Avram’ın soyuna geçilmesi, Tanrı’nın nihai planı hakkında size neler düşündürdü? Biraz düşünüp birlikte düşüncelerimizi paylaşalım.

dummy1

Yaratılış 11:27-32 ayetlerine bir daha bakalım. Yazar İbrahim’in akrabalarından ve karısından söz eder. Ama karısının başka bir özelliğini de atlamaz: “Saray kısırdır”. Bu detay, Tanrı’nın mucizevi işlerinin görüleceğinin bir işaretidir.

Terah’ın soyunun anlatıldığı bu birkaç ayet Tanrı’nın büyük kurtarış planına giriştir. Yaratılış 12’den itibaren Tanrı’nın İbrahim’i seçmesi ve onun soyuyla yaptığı antlaşmayı nasıl yerine getirdiğini okuyoruz. Dünyanın ve Adem ile Havva’nın yaratılışı, insanın günaha düşüşü, soy kütükleri, büyük tufan ve yine ulusların günaha düşüş öyküleriyle bize anlatılan genel bakış açısından bireylerin yaşamlarına yakından bakılan, Tanrı’nın Mesih İsa’da gerçekleştireceği kurtuluş öyküsüne geçmeye başlanmıştır artık.

İbrahim 12. bölümde Tanrı tarafından çağrılıp kutsanacaktır. İbrahim’in kutsanışı, Yaratılış 1-11. bölümler boyunca okuduğumuz yargılara birer cevap niteliğinde gibidir. Adem yüzünden toprak lanetlenmiştir, İbrahim’e toprak vaat edilmiştir. Kayin hiçbir yere ait olmadan dolaşacaktı, İbrahim’e ait olacağı bir yer verilmekteydi. Birçok günah işleyenin isim yapma peşinde olduğunu okuyoruz, Nefilimler, Babil Kulesi’ni yapanlar gibi; Tanrı’nın kendisi İbrahim’e, “Sana ün kazandıracağım” der. Babil’de dağılan uluslar İbrahim’de kutsanacaktır.

Soru 1: Böyle bir karşılaştırmayı okuduğunuzda Tanrı’nın kendisi ve planları hakkında ne öğreniyorsunuz? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Bu öğrendiğiniz gerçeklerin sizin hayatınızda nasıl bir etkisi olacağını düşünüyorsunuz? Düşüncelerimizi paylaşalım.

Babil Kulesi’ndeki cezadan sonra gelen suskunluk büyük bir kurtuluş planının hazırlığıyla son bulur. 12. bölümde bu planın nasıl gerçekleşmeye başladığını çalışmaya başlayacağız.

dummy1

TANRI’NIN VAATLERİ GERÇEKLEŞİR; İMAN EDİYORUM!

dummy1

Yaratılış’ın ilk on bir bölümünü çalıştığımız bu son çalışmada, yaşamın Rab’bi olan Tanrımız’ın bizim için planladığı yüce planına daha yakından bakacağız.

Tanrı’nın vaatleri ve bize verdiği umudu ilk seferde okuduğumuzda ya da dinlediğimizde tam olarak kendimiz için kabul etmekte zorlanabiliyoruz. İbrahim’den yola çıkarak ilk on bir bölümdeki bazı olayların Yeni Antlaşma’ya yansımalarını görmek için aşağıda bir tablo hazırladık. Bu tabloya bir bakalım. Yüksek sesle önce tabloyu okuyabiliriz. Sonra şu soruları birlikte cevaplandıralım:

Soru 1: Tanrı’nın yüce planının nasıl gerçekleştiği konusundaki bu tablo bize nasıl bir cesaret veriyor? Birlikte fikirlerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Yaratılış 11 bölüm boyunca Tanrı’nın hem yargı hem de umut verdiğini okuduk. 11. bölümün sonunda İbrahim’e odaklanılması, tüm yaratılışa nasıl bir umut oldu sizce? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Kendi yaşamımızda Tanrı’nın planının, vaadinin gerçekleşmesi hakkında hangi düşünceler buna güvenmemize engel oluyor? Birlikte paylaşalım.

Bu engellere, aşağıdaki tabloda yazılanlara bakarak, nasıl karşılık verebileceğimizi düşünüp aramızda konuşalım.

Yaratılış Yeni Antlaşma
Yılanla kadının soyu arasındaki savaş: Kadının soyu yılanın başını ezecek, yılan da onun topuğuna saldıracak. (Yar. 3:21) İsa Mesih’in bakire Meryem’den doğması. Çarmıhta ölmesi ve ellerinden ayaklarından çivilenmiş olması. (Flp. 2:7-9)
Hiçbir suçu olmayan Habil’in kardeşi tarafından tuzak kurularak öldürülmesi. (Yar. 4:1-9) İsa Mesih’in kanının “Habil’in kanından” üstün olması. (İbr. 12:22-23)
İnsanın günahı yüzünden yargılanan ve lanet altında olan insanlık. (Yar. 3:14-19) İsa Mesih’in çarmıhta ölerek hem Tanrı’nın yargısını üzerine alması hem de Yasa’daki laneti kaldırması. (Gal. 3:13-14)
İyiyi ve kötüyü bilme ağacından yendiği gün Tanrı’nın yüceliğinden yoksun kaldık. Tanrı ile aramıza ayrılık girdi. (Yar. 3. bölüm) İsa Mesih sayesinde tekrar Tanrı ile barışabiliriz. (Ef. 2:14)
Nuh Tufanı ile yok olan insanlığa karşılık Nuh ile ailesi bir gemi yaparak kurtulmuştur. (Yar. 6-9. bölümler) İsa Mesih’in ikinci gelişi de Nuh Tufanı zamanı gibi olacak. (Mat. 24:39)
Nuh’un imanla kurtuluşu hepimiz için bir örnektir. (İbr. 11:7)
Babil Kulesi’nde dillerin karışması. (Yar. 11:1-9) Kilisenin doğuşu ile diller birleşti. (Elç. 2. bölüm)
İbrahim’in soyu. (Yar. 11:10-32) İsa Mesih’in İbrahim’in soyundan gelen Meryem’den doğması. (Luk. 3:23, 34)

UYGULAMA

Tanrı’yı vaatlerini gerçekleştiren, umut veren bir Tanrı olarak tanıyoruz.

Şimdi Tanrı’yı kendi hayatımızda daha iyi tanımak için bir uygulama yapalım.

Kendinize bir kavanoz ya da bir kutu edinin. Kutsal Kitap’ta okuduğunuz, bir vaazda duyduğunuz ya da dua ederken aklınıza gelen bir vaadi yazıp her gün ya da sık sık bu kavanozun içine atın.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
3.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Tower_Babel/overview-images/004-tower-babel.jpg?1538658064
4.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Tower_Babel/overview-images/005-tower-babel.jpg?1538658064
5.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Abraham_Canaan/overview-images/002-abraham-canaan.jpg?1538658074

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18