KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI YARATILIŞ

dummy1

YARATILIŞ 12-25. BÖLÜMLER

1. ÇALIŞMA: TANRI’NIN KURTULUŞ PLANI

BOŞ VAAT Mİ?

dummy1

Tüketimin teşvik edildiği ve hızla arttığı günümüzde reklam panolarında ya da TV’de gördüğümüz vaatlerle dolu birçok reklam her gün bizi ikna etmeye uğraşır:

  • Eğer spor merkezimize üye olursanız 1 ayda dört beden inceleceksiniz.
  • Eğer kurs programımıza katılırsanız 3 ayda iyi derecede İngilizce konuşacaksınız.
  • Eğer bu kremi kullanırsanız 10 yaş genç görüneceksiniz.
  • Özel olarak hazırlanmış bu bitki çayını içerseniz kanseri tamamen yeneceksiniz…

Soru: Bu vaatler size inandırıcı geliyor mu? Nedenini biraz konuşalım birlikte.

Gerçek temeller üzerine oturmamış vaatler boş vaatlerdir ve hiçbir inandırıcılığı olmamaktadır.

Soru: Peki hayatınızda size gerçeklik içeren ve yerine getirilmiş vaatlerde bulunan kişiler oldu mu? Ne tür vaatlerdi bunlar? Bu vaatlerin yerine getirilmesi için sizden bir şey yapmanız beklendi mi? Vaatler beklenen şeyi yapmanız için sizde nasıl bir motivasyon sağladı? Bu soruları şimdi birlikte cevaplandıralım.


TANRI’NIN AVRAM’A ÇAĞRISI VE VAATLERİ

dummy1

Yaratılış 12:1-9 ayetlerini yüksek sesle okuyalım.


YENİ BİR BAŞLANGIÇ…

Yaratılış kitabının ilk 11 bölümüne baktığımızda Tanrı’nın evreni, dünyayı, bitki ve hayvanları, en son da Adem ile Havva’yı yarattığını ve bu yaratılışı her şeyiyle çok iyi olarak tanımladığını (Yar. 1:31) okuruz. Ama bu çok iyi olma durumu ilk günahla birlikte bozuldu ve bu Tanrı ile insan ilişkisine de yansıdı. Tanrı yaratılıştan İbrahim’e kadarki zaman dilimi içinde insanlığı “günahı” yüzünden üç kez yargıladı. Kutsal Kitap’ta;

  1. İlk günahla birlikte Tanrı’nın kendi benzeyişinde yarattığı insanın Tanrı’nın bahçesinden sürüldüğünü ve Tanrı ile insan ilişkisinin bozulduğunu (2:23-24),
  2. Günah yüzünden her bakımdan (ahlaki, fiziksel, ilişkisel) çürümüş insanların Nuh ve ailesi dışında hepsinin tufanla yok edildiğini (6. ve 7. bölümler),
  3. Kendine ün kazanmak isteyen ve gururuna yenik düşmüş insanın Babil’de farklı dillere ayrıldığını (11:1-9) görürüz.

Tanrı, kendi benzeyişinde yarattığı insanla ilişkisinin bozukluğundan hoşnut değildir ve bu bozuk ilişkiyi onarmak istemektedir.

Bu onarma işi İbrahim’in öyküsüyle başlamaktadır. Bu öykü Mesih’in ikinci gelişine kadar sürecek uzun bir öyküdür. Bu öykü aynı zamanda Tanrı’nın lütfuyla gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmekte olduğu kurtuluş planının kökenini de barındırır.

İbrahim’den İsa Mesih’in ikinci gelişine kadarki zamanı gösteren bir tarih şeridini gözümüzde canlandırırsak, İbrahim’in hayatını ve Tanrı’nın İbrahim aracılığıyla yaptıklarını anlamak sizce neden önemlidir­? Bu size nasıl bir bakış açısı kazandırır? Birlikte biraz konuşalım.

Tanrı’nın Avram’a ilk seslenişi, “Ülkeni, akrabalarını, baba evini bırak, sana göstereceğim ülkeye git” olur.

Avram RAB’den bu çağrıyı aldığında akrabalarıyla birlikte Kildaniler’in Ur kentinde yaşamaktaydı. Ur kenti Irak’ın güneyinde Basra Körfezi’nin yakınında büyük ve zengin bir şehirdi. Halk Ay tanrısı Sin’e tapınırdı. Avram’ın babası Terah ve akrabaları da Sin’e tapınmaktaydılar (Yaratılışın Şafağı, Yaratılış’ın Mesajı; D.Atkinson, J.G.Baldwin).

Avram için yaşadığı toprakları bırakıp göçebe bir hayata adım atmak kolay olacak mıydı? O dönemde fakirler, savaşta yenilenler ve kaçaklar göçebe hayatı yaşarlardı. Avram nereye gideceğini bilmeden RAB’be güvenerek yola çıktı. Bu elbette ki zor bir karardı.

Soru: Bugün siz Tanrı’dan böyle bir çağrı alsaydınız nasıl bir karşılık verirdiniz? Biraz konuşalım.

Tanrı Avram’dan sadece çağrısına itaat etmesini beklemiyor, aynı zamanda ona büyük vaatlerde bulunuyordu. Yüksek sesle Yaratılış 12:2-3’ten bu vaatleri okuyun.

Tanrı neden kurtuluş planına başlamak için Avram’ı seçmişti? Doğru bir insan olduğu için mi? Ya da kutsal biri olduğu için mi? Hayır. Bu seçim Tanrı’nın mutlak iradesinin bir sonucuydu. Avram, Tanrı’nın kendi amacını gerçekleştireceği bir araçtı; Tanrı yaratılışın başlangıcında insan için amaçladıklarını, yani Adem’e yönelik soy, toprak ve kutsama vaatlerini, artık Avram ve soyu aracılığıyla gerçekleştirecekti.

Tanrı Avram’ı büyük bir ulus yapacağını vaat ediyordu. Bunun için Avram’ın toprağa ve soya ihtiyacı vardı. Oysa ki Tanrı’nın vaat ettiği topraklarda Kenanlılar yaşıyordu. Üstelik soy için gerekli koşullar imkansızı gösteriyordu. Karısı Saray kısırdı ve Avram 75 yaşında, bedeni “ölü denebilecek” haldeydi (Rom. 4:19). Ama “ölülere yaşam veren, var olmayanı buyruğuyla var eden” Tanrı (Rom. 4:16-17), Avram’a ve ardından gelecek soyuna, her şey imkansız görünse bile sözünü yerine getireceğine güvenmeyi öğretmek istiyordu.

RAB Avram’a ün kazandıracağını söylüyordu. Yaşadığı toprakları bırakıp göçebe hayata başlamış Avram nasıl ünlenecekti? Avram, Tanrı’yla o kadar yakın bir ilişki içinde yürüyecekti ki “Tanrı’nın dostu” (Yak. 2:23; Yşa. 41:8) ve “ulusların babası” (Rom. 4:16) olarak anılacak, RAB’bin sırlarını açtığı (Yar. 18:17) kişiye dönüşecekti.

Avram bereket kaynağı olacaktı. Onu kutsayanlar kutsanacak, lanetleyenler lanetlenecekti. Tanrı Avlam’a onunla birlikte olduğunu, onu koruyacağını, onunla her durumda ilgileneceğini, ekonomik anlamda bollukla bereketleyeceğini, onu ve soyundan gelenleri hikmetle donatacağını ifade ediyordu.

Tanrı verdiği bu vaatlerde “kutsama” sözcüğünü birkaç defa vurgular. Önce Avram’ı kutsayacağını söylüyor, daha sonra Avram’ı kutsayanları kutsayacağını ve en sonunda da Avram aracılığıyla yeryüzündeki tüm halkları kutsayacağını belirtiyordu. RAB Avram’ın üzerine ve Avram aracılığıyla da birçoklarının üzerine lütfu aracılığıyla iyiliğini yağdıracağını vaat ediyordu.

Tanrı’nın bölümün başında verdiği bu vaatler, özellikle kutsama ile ilgili vaatler çok önemliydi. Çünkü Tanrı’nın kutsal kurtuluş planının omurgasını oluşturuyordu.

“… İbrahim Tanrı’ya iman etti ve böylece aklanmış sayıldı. Öyleyse şunu bilin ki, İbrahim’in gerçek oğulları iman edenlerdir. Kutsal Yazı, Tanrı’nın öteki ulusları imanlarına göre aklayacağını önceden görerek İbrahim’e, “Bütün uluslar senin aracılığınla kutsanacak” müjdesini önceden verdi. Böylece iman edenler, iman etmiş olan İbrahim’le birlikte kutsanırlar.” (Gal. 3:6-9)

Bizler, Tanrı’ya iman etmiş olanlar, İbrahim’e sağlanan kutsamaya Mesih İsa’nın çarmıh üzerinde yerimize lanetlenmesiyle kavuşmuş olduk (Gal. 3:13). “Tanrı sır olan isteğini, Mesih’te edindiği iyi amaç uyarınca bize açıkladı… Yerdeki ve gökteki her şeyi Mesih’te birleştirecek” (Ef. 1:9-10). Tanrı’nın evrensel kurtuluş planı Avram’la başladı ve Mesih’te tamamlanacaktı.

Avram yaşamını Tanrı’nın yönetmesine izin verdi ve Tanrı’nın vaatlerine güvenerek yola çıktı. Kenan diyarına, yani bugünkü İsrail topraklarına gelince, RAB ‘Bu toprakları senin soyuna vereceğim’ diyerek Avram’a verdiği vaadi somut bir şekilde gösterdi. Bu topraklar Avram’ın ailesiyle birlikte yerleşeceği topraklar olacaktı.

dummy1

BİZİM HİKAYEMİZ…

dummy1

Tanrı’nın torunları yoktur, çocukları vardır. Bu söz ilk duyduğumuzda belki kulağımıza garip gelebilir. Ama üzerinde düşünürsek gerçeği yansıttığını kavrarız. Tanrı’nın yarattığı her bir kişi O’nun çocuğu olma hakkına sahiptir. Ama bu hakka kişinin vereceği iman kararıyla sahip olunabilir. Bizler de kendi yaşam hikayelerimizin bir noktasında bu iman kararını vermiş olanlar olarak buradayız.

Şimdi kendi hikayemizi düşünelim ve Tanrı’yla ilişkimizin başlangıç noktasını hatırlamaya çalışalım.

Soru 1: Tanrı’dan aldığınız nasıl bir çağrıyla bu iman adımını attınız? Sizin yüreğinizi ikna eden neydi?

Soru 2: Tanrı’nın hangi vaadi sizin bu kararı vermenizde etkin oldu?

Soru 3: Grubunuzda, yukarıdaki sorular ışığında, kendi iman yolculuğunuzdan kısaca bahsedin.


UYGULAYALIM

Hepimiz Tanrı’yla ilişkimizde ayrı bir hikayeye sahibiz. Çünkü Tanrı birebir ilişkileri sever. Hikayelerimiz farklı olsa da Tanrı sözü aracılığıyla bize ortak vaatlerde bulunmuştur. Bu vaatler bizden binlerce yıl önce verilmeye başlamıştır.

  1. Çalışmamızın öğreti kısmında Tanrı’nın Avram’a ve Avram aracılığıyla yeryüzündeki tüm halklara kutsama vaadinden bahsettik. Galatyalılar 3:6-9 ayetlerine göre, bugün bizler de Tanrı’nın kutsaması altındayız. Hayatınızda bu kutsamalar nasıl görülüyor?
  2. Avram Tanrı’ya iman etti ve O’nun vaatlerine güvendi. Tanrı’nın sözünü dinleyerek yola çıktı. Avram’ın itaati, RAB’bin kurtuluş planını gerçekleştirmesine bir araç oldu. Bizler de Tanrı’nın,
 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
2.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Abraham_Canaan/overview-images/001-abraham-canaan.jpg?1538658074 -- küçültülmüş

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18