KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI YARATILIŞ

dummy1

YARATILIŞ 12-25. BÖLÜMLER

2. ÇALIŞMA: TANRI VAATLERİNE SADIK BİR RAB’DİR

AVRAM’IN MISIR’A YOLCULUĞU (YAR. 12:10 – 13:4)

dummy1

GÜVENMEK

Güven yaşamın önemli değerlerinden biridir. Özellikle ilişkilerde güven, temelin ana sütunlarından biridir. Güven kelimesi sözlükte korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu, itimat olarak tanımlanır. Anlamından da anlaşılacağı üzere güçlü bir kelimedir.

Soru: Birine güvenmek ya da güvenilir olmak sizin için önemli bir değer midir? Çevrenizde güvendiğiniz kişiler kimlerdir? Herkese güvenir misiniz? Birine güvenmeniz için gerekli şartlar nelerdir? Birlikte cevaplandıralım.

Güven duygusu sadece kişilere karşı olmaz. Paramıza, sahip olduğumuz statüye, eğitimimize, zekamıza, gücümüze, tecrübelerimize ve daha birçok şeye güvenebiliriz.

Soru 1: Sizin güvendiğiniz şeyler nelerdir?

Soru 2: Sahip olduğunuz (para, statü, tecrübe vb.) şeyler kendinize güvenmenizi sağlar mı?

Soru 3: Bir sıkıntıya düştüğümüzde güvendiğiniz şeyler size nasıl bir motivasyon sağlar?


AVRAM’IN YOLCULUĞU

dummy1

Yaratılış 12:10 – 13:4 ayetlerini yüksek sesle okuyalım.

Bir önceki dersimizde RAB Avram’ı göstereceği topraklara gitmesi için çağırmış, kendisine soy, toprak, ün ve kutsama vaatlerinde bulunmuştu. Avram’ın RAB’be güvenerek yola çıktığını öğrenmiştik.

Avram yolculuğun sonunda RAB’bin kendisine vaat ettiği topraklara ulaştı. Önce Beytel’in doğusundaki dağlık bölgeye gitti. Daha sonra Beytel’le Ay Kenti’nin arasına çadırını kurdu. Burada RAB’be bir sunak yaptı. O dönemde sunak, o bölgenin RAB’be ait olduğunu ve O’na tapınmanın bir göstergesiydi. Bir süre sonra da en güneye, Negev’e doğru ilerledi. Avram bir bakıma toprakları dolaşarak bölgeyi tanımaya başladı.

dummy1

Avram Tanrı’yla ömrünün sonuna dek sürecek bir yolculuğa çıkmıştı. Henüz bu yolculuğun başlarındaydı, Tanrı’yı tanımada ve O’nun vaatlerini anlamada adım adım ilerliyordu.

O günlerde o bölgede ağır bir kıtlık yaşanmaya başlamıştı. Avram Tanrı’ya güvenmek yerine, kendine göre en doğru çözüm yolunu seçip bolluğun olduğu yere, Mısır’a gitmeye karar verdi. Bu karar, RAB’be danışılmadan alınan bir karardı. Nil Nehri, Mısır’a gerekli suyu sağladığı için ürün boldu. Avram büyük ihtimalle bunu biliyordu, karısı Saray ve yeğeni Lut’la birlikte yola çıktı.

Soru: Sizce Avram neden Rab’be danışmadan Mısır’a gitmeye karar verdi? Evet, Mısır bolluk içinde olan bir ülkeydi ama Avram’ın bu kararı almasını asıl sağlayan sizce neydi? Biraz konuşalım.

Avram vaat edilmiş topraklardan ayrılıyordu. Mısır’a giderken başına geleceklerden pek de habersiz değildi. Hayatından endişe ediyordu. Mısır’a yaklaşırken Saray’dan, kendisinin kız kardeşi olduğunu söylemesini istedi. Tehlikeden korunmak için RAB’be güvenmek yerine bir kez daha kendi çözüm yollarını uyguluyordu. Üstelik bu sefer RAB’bin kendisine verdiği soy vaadini de tehlikeye atıyordu.

Saray, Avram’ın karısıydı ama üvey kardeşiydi de gerçekten (Yar. 20:12). Ama Avram tehlikeden kaçmak için kasıtlı bir aldatmacaya başvurmuştu. Tamamen benmerkezli düşünmüş, karısına ne olacağını önemsememişti.

Soru: Avram’ın kıtlıktan kurtulmak için bulduğu çıkış yolu, sonrasında hangi hataları da beraberinde getirdi?

dummy1

Firavun, Avram’ın aldatmacasını anladığında onu sertçe azarlayarak utandırdı. Karısını da alıp gitme-sini istedi. Avram firavunun, karısı Saray için ödediği altınları, gümüşleri ve sürülerini alarak ülkeden ayrıldı. Geldiği topraklara doğru yola çıktı. Avram çok zengin olmuştu. Negev’den geçerek Beytel’e kadar gitti. Beytel’le Ay Kenti arasında daha önce çadırını kurmuş olduğu yere vardı. Önceden yapmış olduğu sunağa gidip orada RAB’be tapındı.

Avram kıtlıkla ve ölüm korkusuyla sınanmıştı. Denenmelerden geçerken RAB’be ve kendisine verdiği vaatlere güvenmemiş, tehlikenin kaynağı olan kendi kararlarına güvenmişti. Kendi kararlarına güvenmenin kötü sonuçlarına da katlanmak zorunda kalmıştı.

Soru: Bizler de iman hayatımızda birçok denenmeden geçiyoruz. Denemelerle karşılaştığınızda verdiğiniz ilk tepki ne oluyor? Sizce neden ilk tepkiniz bu oluyor? Bunu “güven” başlığı altında açıklayın.

Yine de RAB Avram’dan yüzünü çevirmemiş, onu ve karısı Saray’ı hem Mısır’da korumuş hem de vaat edilen topraklara geri dönüş yolunu açmıştı. Firavun Avram’ın hilesini anladığında Avram’ı ve karısını öldürtebilir, verdiği tüm mal varlığını elinden alabilirdi. Ama RAB buna izin vermeyerek verdiği vaatlere sadık kaldığını gösterdi, Avram’ı ve ev halkını kutsamaya devam etti.

Soru: Tanrı’nın sadakati sizin iman hayatınızda ne ifade ediyor?

Avram Mısır’dan ayrılıp Kenan bölgesine giderken hatalarını ve RAB’bin onun hayatında yaptıklarını düşünmüş olmalı ki eve döndüğü zaman daha önce yaptığı sunağa gidip RAB’be seslendi. Avram yeniden Tanrı’yla yakın ilişki içinde olmayı tercih etmişti.

RAB Avram aracılığıyla kurtuluş planını gerçekleştirmeye devam ediyordu.

dummy1

BİZİM DENENME HİKAYELERİMİZ…

dummy1

Bizler de iman hayatımızda Avram gibi birçok denenmeyle karşılaşıyoruz. Denenmelerden geçerken genellikle çıkış yolu için ilk önce kendi çözümlerimize başvuruyoruz. Ama maalesef bu bizi Tanrı’nın planlarından uzaklaştıran, gücümüzü tüketen uzun yollara sürüklüyor. Şimdi, içinden geçtiğimiz ya da geçmekte olduğumuz denenmeleri düşünelim. Gruptaki herkes yaşadığı bir denenmeyi aşağıdaki soruları yanıtlayarak anlatsın.

Soru 1: Denenme süreci nasıl gelişti?

Soru 2: Sürece ve Tanrı’nın planlarına baktığınızda nerede doğru, nerede hata yaptığınızı görüyorsunuz?

Soru 3: RAB, Avram’ın öyküsünde sadık bir Tanrı olduğunu göstermişti. Sizin denenme sürecinizde RAB’bin sadakatini ve korumasını gördünüz mü? Nasıl gördüğünüzü açıklayın.

Soru 4: RAB’bin sadakatini görmek sizin Tanrı’yla ilişkinizi nasıl etkiledi?


TANRI’YA GÜVEN

Yakup mektubunda denenmeleri büyük bir sevinçle karşılamamızı söyler. Çünkü imanımızın sınanması dayanma gücümüzü ve olgun, yetkin kişiler olmamızı sağlayacaktır (Yak. 1:2-4). Pavlus’un 1. Korintliler 10:13’te bahsettiği gibi, herkesin karşılaştığı başka denenmelerle karşılaşmıyoruz. Tanrı gücümüzü aşan bir şekilde denenmemize izin vermediği gibi, çıkış yolunu yine kendisi sağlayacaktır. Tanrımız her zaman sadık ve güvenilir bir RAB’dir.

Denenmelerle karşılaştığımızda Avram gibi belki bizler de ilk önce kendi aklımızla, gücümüzle çıkış yolunu bulmaya çalışıyoruzdur. Bu yol Tanrı’nın gösterdiği çıkış yolu değilse durumu daha da acılı bir sürece sürüklemekten başka bir işe yaramayacaktır. Süleyman’ın, “RAB’be güven, kendi aklına bel bağlama” öğüdüne her zaman kulak verelim (Özd. 3:5).

Her şeyi RAB’be bırakırsak, O’na güvenirsek, O’nun gerekeni yapacağına emin olabiliriz (Mez. 37:5). Bu da bizi hiç tükenmeyen esenliğe götürecektir.

Önümüzdeki hafta içinde Tanrı’ya güveninizi yeniden derin derin düşünün. Bu konuda bir eksiğiniz var mı? Eğer varsa Kutsal Ruh’tan nedenlerini size açıklamasını isteyin. Bu nedenleri tek tek RAB’be söyleyin. Unutmayın, güvenmek sadece bir duygu değildir, tercih ve kararlılık gerektirir. İblis’e karşı Tanrı’ya güvendiğinizi açıkça dile getirin. Bu sizi zafere götürecektir.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
2.resim: Kamu malı: Gustave Dore (1832–1883) -- İbrahim Kenan ülkesine gidiyor (1865)
3.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Abraham_Canaan/overview-images/020-abraham-canaan.jpg?1538658075 -- küçültülmüş
4.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Abraham_Canaan/overview-images/015-abraham-canaan.jpg?1538658075 -- küçütülmüş

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18