KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI YARATILIŞ

dummy1

YARATILIŞ 12-25. BÖLÜMLER

6. ÇALIŞMA: ANTLAŞMANIN KOŞULU SÜNNET

ANTLAŞMAYA İBRAHİM’İN SOYU DAHİL EDİLİYOR (YAR.17:1-27)

SİMGELER NE İŞE YARAR?

Simge, toplumsal anlaşmaya dayanan, anlamı önceden kararlaştırılmış, belirli bir işaret demektir. Aynı zamanda bir düşünceyi, soyut bir kavramı belirten somut nesne ya da imdir.

Aşağıdaki simgelere bakarak neler çağrıştırdığını kısaca grubumuzda konuşalım.

dummy1

Bu simgeler birçok kişi için aynı anlamı ifade eder; özgürlük ve barış, bir sosyal media kurumu, sonsuzluk ve Hıristiyanlık inancı. Birçok kişi için aynı anlamı ifade ederk birer simge olma görevlerini yerine getirmişlerdir. Simge, toplumsal anlaşmaya dayanan, anlamı önceden kararlaştırılmış, belirli bir işaret demektir. Aynı zamanda bir düşünceyi, soyut bir kavramı belirten somut nesne ya da imdir.

Simgeler bir unsuru temsil eder. Simgeler unsurların gerçekliğini vurgulayan veya anlaşılmasını sağlayan görsel sembol veya nesne olabildiği gibi sözcük de olabilir. Genellikle temsil ettiği unsurla bir veya birden çok yönden benzeşir. Simgelerin en büyük amacı çağrıştırmaktır. Yaşamın akışı içinde ifade ettikleriyle ilgili farkındalık yaratır, varlığını anımsattırır ve kişileri etkiler.

Evlilik yüzüğü en iyi simge örneklerinden biridir.

Soru: Evlilik yüzüğünün bize ne anımsattığını ve evliysek bizin üzerinizde nasıl bir etki bıraktığını grubumuzda biraz konuşalım.


İBRAHİM’LE YAPILAN ANTLAŞMAYA SOYU DAHİL EDİLİYOR

dummy1

Yaratılış 17:1-27 ayetlerini grubunuzda yüksek sesle okuyun.

Daha önceki çalışmalarımızdan hatırlayacağımız gibi, RAB Avram’la antlaşma yapmıştı (15. bölüm). Ama bu antlaşma bireyseldi ve sunuyla mühürlenmişti. Avram’ın antlaşmada ne rolü ne de katkısı vardı. Antlaşmanın gerçekleşmesi konusunda tek taraflı bir antlaşmaydı. Ama şimdi RAB Avram’la yaptığı antlaşmayı tüm ulusa duyurmak ve onları bu antlaşmaya dahil etmek istiyordu.

Avram 99 yaşındaydı, epeyce yaşlanmıştı. RAB, Her Şeye Yeten Tanrı olduğunu göstermek için ölüden farksız bu adamdan büyük bir soy, bu soydan da büyük bir ulus yaratmak istiyordu. İlk defa bu bölümde Tanrı’nın kendisini Her Şeye Gücü Yeten olarak tanımladığını görüyoruz. Tanrı, Avram ve Saray’a ilerlemiş yaşlarına rağmen bir oğul verecek güçte olduğunu gösteriyordu.

“Benim yolumdan yürü, kusursuz ol!” Tanrı yolunda yürümek kavramı Yaratılış 5:22’de Hanok için, 6:9’da Nuh için kullanılmıştır. Tanrı’yla yakın, devamlı ilişki içinde yaşamayı ifade etmektedir. Şimdi de Tanrı Avram için aynı çağrıda bulunuyordu. O dönemde tanrısal yasa henüz açıklanmamıştı. Tanrı insanların imana dayalı, kendisini hoşnut edecek tarzda yaşamalarını istiyordu. Avram kusursuz olmalıydı. O, Tanrı’nın çağırdığı, seçtiği ve akladığı biriydi.

dummy1

Avram yüzüstü yere kapanarak Tanrı’ya tapınır. RAB, Avram’la yaptığı antlaşmayı ona yeniden hatırlatır ve Avram’ın ismini değiştirerek özel bir şekilde kutsar. Artık Avram olarak değil, İbrahim olarak anılacaktır. İbrahim “çokların babası” anlamına gelir. O ulusların, kralların babası olacaktır. Tanrı’nın İbrahim’le yaptığı antlaşma onun yaşamıyla sınırlı kalmayacaktır. Sonsuza dek sürecek, geri alınamaz bir antlaşmadır bu ve onun soyundan gelen bütün kuşakları kapsayacaktır. Her Şeye Gücü Yeten Tanrı, İbrahim’den sonra soyunun da tanrısı olacaktır. Tanrı, İbrahim’in ve soyunun kuşaklar boyunca antlaşmasına bağlı kalmalarını ve antlaşmanın belirtisi olarak da sünnet olmalarını ister.

Sünnet, hem Tanrı’nın insana verdiği vaatlerin ve gösterdiği lütfun hem de insanın Tanrı’ya adanmışlığının ve RAB’den başka tanrısı olmayacağının göstergesidir. Kutsal Kitap’ta birçok yerde “Tanrı’ya adanmak” anlamında kullanılır (Yas. 10:16; 30:6; Yer. 4:4; 6:10; 9:25-26; Hez. 44:7, 9).

Antlaşmanın işaretine bebekler ve çocuklar kadar başka ırklardan ve toplumsal sınıflardan insanlar da dahil edilmiştir. RAB Avram’a evinde doğmuş veya parayla satın alınmış olanlar da dahil olmak üzere ev halkının tüm üyelerinin, yani Avram’la ilişkili herkesin sünnet edilmesini buyurdu. Böylece, Avram’ın soyundan gelmeyen yabancılar daha başlangıçta Tanrı’nın halkı olarak asıl gövdeye aşılanıyordu.

“Bu nedenle vaat, Tanrı’nın lütfuna dayanmak ve İbrahim’in bütün soyu için güvence altına alınmak üzere imana bağlı kılınmıştır. İbrahim’in soyu yalnız Kutsal Yasa’ya bağlı olanlar değil, aynı zamanda İbrahim’in imanına sahip olanlardır. “Seni birçok ulusun babası yaptım” diye yazılmış olduğu gibi İbrahim, iman ettiği Tanrı’nın –ölülere yaşam veren, var olmayanı buyruğuyla var eden Tanrı’nın– gözünde hepimizin babasıdır.” (Rom. 4:16-17). Bizler, suçlarımızı üstlenmek uğruna ölüme teslim edilen ve aklanmamız için diriltilen İsa Mesih’e güvenmekle bu vaade tamamen ortak olduk.

dummy1

Saray Tanrı’nın İbrahim’e verdiği oğul ve soy vaadinin ortağıydı, bu vaat doğal olarak Saray’a da verilmiş oldu. Soy vaadinin gerçekleşmesi için Saray’ın vaat edilen çocuğu doğurması gerekiyordu. Hacer Avram’dan bir oğul doğurmuştu ama bu vaat edilen çocuk değildi. Tanrı ısrarla bu çocuğun Saray’dan olacağını belirtiyordu. Tanrı Saray’ı kutsadı ve adını “Sara” olarak değiştirdi. Sara “prenses” anlamına gelmekteydi (Yar. 17:15-16).

Vaadi yeniden işiten İbrahim ikinci kez yüz üstü yere kapandı ama bu sefer Tanrı’nın söylediğine güldü. Yüz yaşındaki bir adam ile doksan yaşındaki bir kadının nasıl olur da bir çocuğu olurdu! Tanrı’ya, “Keşke İsmail’i mirasçım olarak kabul etseydin” der İbrahim. Tanrı İbrahim’in bu isteğini onaylamaz. Ancak İbrahim’in İsmail için ettiği duayı işitir. İsmail’i kutsayacağını, verimli kılacağını, soyunu alabildiğine çoğaltacağını ve onu on iki beyin babası yapacağını söyler. Ama antlaşmasını bir yıl sonra doğacak İshak’la sürdüreceğini belirtir. İsmail ile İshak arasındaki en büyük fark, İshak’ın vaat edilmiş soy olmasıdır, seçilmesidir.

İbrahim evine döner. Tanrı’nın kendisine buyurduğu gibi bütün erkekleri sünnet ettirir. Kendisi de oğlu İsmail ile birlikte sünnet olur. Böylece İbrahim ile soyu Tanrı’nın halkı olarak bedenlerinde antlaşmanın simgesini taşıyacaklardır. Bu simgeyi gördükçe Tanrı’nın vaatlerini ve lütfunu anımsayıp RAB’den başka tanrıları olmayacağını ve bu vaatlerin gerçekleşmesinin sadece Tanrı’ya bağlı olduğunu tekrar ve tekrar hatırlayacaklardır. Ta ki İsa Mesih’te elle yapılmayan gerçek sünnet gerçekleşene kadar bu kural devam edecektir (Kol. 2:11). İbrahim’le başlayan sünnet işareti, İsa Mesih’te yerine gelmiştir.

Soru: Yukarıda okuduğunuz öğreti metnini ve referans ayetleri düşündüğünüzde, Tanrı’nın karakteri hakkında ne öğreniyorsunuz? Bu sizin iman yaşamınızı ve Tanrı’yla olan ilişkinizi nasıl etkiler?

dummy1

İBRAHİM’LE YAPILAN ANTLAŞMAYA DAHİL EDİLİYORUZ

dummy1

Sünnet işareti İsrailliler için bugün de devam etmektedir. Bizim için ‘sünnet ve sünnetsiz olmak önemli değildir’ (Gal. 5 ve 6). İsa’nın ölümü Mesih inanlıları için ‘bir tür’ sünnet olmuştur (Kol. 2) ve ruhsal sünnetimiz vardır (Flp. 3). Bu nedenle Mesih inanlıları olan erkekler antlaşmaya bağlılıklarını göstermek için sünnet olmak zorunda değillerdir. Bizler fiziksel olarak İbrahim’in soyundan olmadığımız halde, İsa Mesih’e imanımız sayesinde bu soya aşılandık; yani, bebekler, çocuklar, başka ırklardan ve toplumsal sınıflardan insanlar Tanrı’nın İbrahim’le yaptığı antlaşmaya sünnetle nasıl dahil edildilerse, bizler de Mesih’in antlaşmasına bağlı olmakla dahil edildik.

İbrahim’le yaptığı antlaşmada Tanrı üç vaatten bahsetmişti: İbrahim ile soyunun tanrısı olacağı, Kenan topraklarının ele geçirileceği, İbrahim’in soyunun çoğalacağı ve Tanrı’nın bu soyla başka ulusları da kutsayacağı vaatleriydi. Bu antlaşma sonsuza kadar sürecekti ve yapısı gereği geri dönülemezdi. Antlaşmaya sadık kalınması yükümlülüğü İbrahim’e ve soyuna bireysel sorumluluk olarak verilmişti. Koşullara uymayan kişi antlaşmayı bozmuş sayılacak ve halkın arasından çıkarılacaktı. Antlaşmanın işareti ve mührü de sünnetti. Sünnet itaatkarlığı simgeliyordu ve antlaşmanın temel kutsaması olan Tanrı’yla paydaşlığın ön koşuluydu (Yar. 17:7).

Soru: Mesih’e iman eden bizler, Tanrı’nın biricik Oğlu İsa Mesih sayesinde bu harika antlaşmaya ortak olduk. İbrahim’in soyuna aşılananlar olarak bizim bu antlaşmada yükümlülüklerimiz nelerdir?


ANTLAŞMANIN KOŞULLARI

İsa Mesih, kanının günahların bağışlatılması için akıtıldığını ve Rab’bin Sofrası’ndaki kasenin O’nun yeni antlaşmasının kanı olduğunu söylemiştir (Mat. 26:28; Luk. 22:20). Yeni antlaşmayla birlikte, İbrahim’le yapılan antlaşmanın vaatleri İsa’nın kanıyla güvence altına alınmıştır.

İbrahim’le yapılan antlaşmanın koşulu sünnetti. İsa Mesih’le yapılan yeni antlaşmanın koşulu iman, Tanrı’ya adanmış bir yaşam ve itaatkar bir tutumdur. Bütün bunların gerçekleşmesi için Tanrı’yla paydaşlık şarttır. Bizler bu antlaşmanın koşullarını ne kadar yerine getiriyoruz, bu hafta özellikle bu konuda üzerinde düşünelim.

  • Hafta boyunca Tanrı’ya adanmış bir yaşam sürmekte veya itaat etmekte zorlandığınız bir konuyu ve nedenlerini belirleyin. Bu konuyu Rab’be sunun ve değişmeniz gereken bir durum varsa, değişim için uygulama planı geliştirin.
  • İsa Mesih aracılığıyla sizi İbrahim’in soyuna dahil ettiği ve sonsuza kadar geçerli olan antlaşmanın vaatlerine ortak kıldığı için Tanrı’ya övgülerinizi ve minnettarlığınızı sunun.
  • Bu kutsamalara daha çok kişinin dahil olabilmesi için müjdeleme konusunu düşünün. Bu hafta Tanrı’dan Müjde’yi duyurmak için karşımıza en az bir kişi çıkarması için dua edin.
 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
1.resim: Kumru simgesi https://pixabay.com/de/vectors/vogel-zweig-taube-flucht-olive-157558/
f simgesi https://pixabay.com/de/illustrations/facebook-logo-soziales-netzwerk-770688/
sonsuzluk simgesi https://pixabay.com/de/vectors/unendlich-wiederholte-schleife-1837436/
balık simgesi https://pixabay.com/de/vectors/fisch-skizze-meer-symbol-ozean-36294/
hepsinin telif hakkı lisansı: https://pixabay.com/de/service/license/
2.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Hagar_Ishmael/overview-images/010-hagar-ishmael.jpg?1538658104 -- küçültülmüş
3.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Abraham_Strangers/overview-images/002-abraham-strangers.jpg?1538658109 -- küçültülmüş

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18