KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI YARATILIŞ

dummy1

YARATILIŞ 12-25. BÖLÜMLER

7. ÇALIŞMA: İBRAHİM’İN YAKARIŞI

ÜÇ KONUK (YAR.18:1-33; 19:1-29)

dummy1

TANRI’NIN ÇOCUKLARIYLA ORTAKLIĞI

Jack Hayford’ın dua hakkındaki şu sözü üzerinde düşünelim: “Dua, Tanrı’nın kurtulmuş çocuğunun Tanrı’yla el ele yürümesi demektir. Tanrı, yeryüzünü kurtarma hedefini çocuklarıyla birlikte gerçekleştirir.”

Soru 1: Tanrı sizce yeryüzünü kurtarma hedefini çocuklarıyla birlikte nasıl gerçekleştiriyor? Hangi eylemler aklınıza geliyor, birlikte sıralayalım.

Soru 2: Bu hedefi gerçekleştirmek Tanrı’nın çocukları olarak bizlere ne gibi sorumluluklar getirir? Birlikte cevaplandıralım.


ÜÇ KONUĞUN ZİYARETİ VE İBRAHİM’İN ARACILIĞI

dummy1

Yaratılış 18:1- 33 ve 19:1-29 ayetlerini yüksek sesle okuyalım.

İbrahim için sıradan bir gündür. Çadırının önünde otururken karşısında üç adamın durduğunu görür ve hemen yanlarına koşar, onları saygıyla karşılar. Çadırına buyur eder ve konuklarına cömert ikramlarda bulunur. Konuklar “Karın Sara nerede?” diye sorar. “Gelecek yıl bu zamanda kesinlikle yanına döneceğim. O zaman karın Sara’nın bir oğlu olacak” der. İbrahim gelen konukların sıradan bir konuk olmadığını anlar. Konuklar Rab ve iki meleğidir. İbrahim ile Sara uzun zamandır Tanrı’nın vaat ettiği çocuğu bekliyorlardır. Artık iyice yaşlanmışlardır, anlaşılan o ki Sara’nın umudu da iyice azalmıştır. Çadırın arkasında duran Sara konuğun söyledikleri karşısında gülmesine engel olamamıştır. Konuk, Sara’nın imansızlığını “RAB için olanaksız bir şey var mı?” diyerek azarlamıştır. Tanrı gelen konuklar aracılığıyla vaadini yeniden hatırlatmıştır. Üstelik çocuğun ne zaman doğacağı hakkında ilk defa kesin bir tarih vermiştir. RAB’bin belirlediği zaman gelmiştir. Bekleyiş yakında son bulacaktır.

İbrahim gelen konukları yolcu etmek için yanlarında yürür. RAB, İbrahim’le konuşmaya başlar. Bu konuşma iki dostun yaptığı konuşma gibidir. İbrahim 2. Tarihler 20:7, Yakup 2:23 ve Yeşaya 41:8 ayetlerinde Tanrı’nın dostu olarak tanımlanmaktadır. RAB, “Yapacağım şeyi İbrahim’den mi gizleyeceğim?” der.

Soru: Sizce RAB’bin yapacaklarını İbrahim’den gizlememesinin nedeni nedir?

Bu sorunun hemen ardından Tanrı daha önce Yaratılış 12:1-2’de okuduğumuz vaatlerini İbrahim’e yeniden hatırlatır. İbrahim’den büyük ve güçlü bir ulus türeyecektir ve bütün uluslar onun aracılığıyla kutsanacaktır. RAB, İbrahim’e verdiği sözü yerine getirecektir. Ama RAB bu sefer İbrahim’den doğru ve adil olanı yaparak kendisinin yolunda yürümesini ve oğullarına ve soyuna bunları öğretmesini buyurur. Tanrı antlaşmasına sadık kaldığını, vaatlerini yerine getireceğini İbrahim’e yeniden göstermiştir.

Soru 1: Daha önceki çalışmalarımızdan da hatırlayacağımız gibi, Tanrı vaatlerini İbrahim’e birçok kez hatırlatmış ve pekiştirmiştir. Tanrı neden böyle bir yol seçti sizce? Bu İbrahim’i nasıl etkilemiştir? Biraz düşünüp birlikte cevaplandıralım.

Soru 2: Tanrı vaatlerini bugün bize de hatırlatıp pekiştirmekte midir? Nasıl? Biraz konuşalım.

dummy1

Sonra RAB, İbrahim’e Sodom ve Gomora kentlerinin büyük suçları olduğundan bahseder. Yanlarındaki iki adam Sodom’a doğru giderler. İbrahim bu iki kentin yargılanacağını anlamıştır. Lut ile ailesi Sodom’da yaşamaktadır. Onların canından endişe duyar ve RAB’le konuşmaya başlar. Metinde İbrahim Tanrı’yla pazarlık yapıyor gibi görünse de bu bir pazarlık değil, yakarıştır. İbrahim’in RAB’le yaptığı konuşma Tanrı’nın adaletini gözler önüne serer.

İbrahim’in yüreği, akrabaları ve Sodom’da bulunan doğru kişiler için acı duymaktadır. Elli doğru kişi için başlayan yakarış, on doğru kişiye kadar düşer. İbrahim ısrarla bu kişiler için aracılık eder, Tanrı’nın adaletine güvenerek yalvarışta bulunur. Bütün dünyanın hakimi olan Tanrı önünde kendini alçaltır. Kendisinin toz ve kül, bir hiç olduğunu söyler. İbrahim, Tanrı’nın lütufkar olduğunu çok iyi biliyordur ve cesaretle Tanrı’ya yakarmaya devam eder. RAB, İbrahim’in duasını işitir ve “On kişinin hatırı için kenti yok etmeyeceğim” der. Ama o kentte doğru on kişi bile yoktur. Tanrı kenti yok edecektir. Ama İbrahim’i anımsar, Lut ve ailesini felaketten uzaklaştırır. Lut, eşi ve iki kızı kentten ayrılır. Geriye dönüp terk ettikleri şehre bakmamaları gerekmektedir. Lut’un karısı geriye dönüp bakar ve orada tuz kesilir.

Tanrı’nın İbrahim’e gelecekte olacaklarla ilgili bilgi vermesi, Sodom ve Gomora’ya olacakları açıklaması ilginçtir. O’nun danışmaya veya onay almaya ihtiyacı yoktur. Tanrı İbrahim’le ilgili planlarını gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bu da Tanrı’nın İbrahim’e lütufla sunduğu bir fırsattır. Tanrı’nın İbrahim’e verdiği ‘senin aracılığınla bütün uluslar kutsanacak’ vaadi gerçekleşmektedir. İbrahim yakarışıyla, Sodom ve Gomora için aracılık etmesiyle, bu kentleri kutsamaktadır. İsa Mesih’e iman etmiş bizler de İbrahim’le yapılan antlaşmaya ortak olduk. Galatyalılar 3:29’da, “Eğer Mesih′e aitseniz, İbrahim′in soyundansınız, vaade göre de mirasçısınız” diye yazılmıştır. Bu demek oluyor ki diğer ulusları kutsama bizler aracılığıyla da gerçekleşmektedir.

Soru 1: İbrahim’in Rab’be yakarışına, 18. bölümü okuyarak yeniden bakalım. Sizi en çok etkileyen ne oldu, neden? Metinden Tanrı’nın karakteri ve İbrahim’in tutumuyla ilgili ne öğreniyoruz?

Soru 2: Bizler imanlılar olarak ulusları nasıl kutsayabiliriz?

dummy1

DUADA ARACILIK ETMEK

dummy1

İbrahim’in Sodom ve Gomora’da yaşayan halk için yüreği acı içindeydi. Onların günahından habersiz değildi. Üstelik Sodom’da kendi akrabaları yaşıyordu. Rab’bin bu kentleri yok edeceğini anladığında, onlar için Tanrı’ya yakarmaya başladı. İbrahim dua ettiği RAB’bi yakından tanıyordu. Tanrı’nın huzurunda durup bu kentler için O’nun isteğini anlamaya çalışıyordu. Aynı zamanda yüreğinin dileklerini de dile getiriyordu; bu dilekler Tanrı’nın karakterine aykırı değildi. Tanrı kendisine itaat eden ve O’nun doğruluğunda yürüyen insanlar arıyordu. On kişi bile doğru olsa bu kentleri bağışlayacaktı. İbrahim on kişi için yalvarırken, Sodom’dan on kişinin çıkmayacağını tahmin ediyordu. Lut ve ailesini düşünüyordu. Onlar da bu kentlerle birlikte yok mu olacaktı? İbrahim, Tanrı’ya Lut ve ailesinden bahsetmedi ama Tanrı İbrahim’in yüreğinin derinliklerini biliyordu.

Kutsal Kitap’tan duayla başkaları için aracılık etmeyle ilgili başka bir örneğe bakalım, Daniel 9. bölümü okuyalım. Bu bölüm başkaları için nasıl dua edeceğimizi çarpıcı şekilde bize öğretir. Başkaları için duayla aracılık etmek, Tanrı’nın sözüne verilen bir karşılıktır (9:2); Tanrı’yı arar (9:3) kendini inkâr eder (9:4); kendini bencillikten uzak bir tutumla Tanrı halkıyla özdeşleştirir (9:5); günahlarını kabul edip itiraf eder (9:5-15); Tanrı’nın karakterini bilir ve ona güvenerek dua eder (9:4, 7, 9, 15) ve hedefi Tanrı’nın yüceliğidir (9:16-19). Bizler de Tanrı’nın önüne yüreklerimizi alçaltmış, tövbekar bir tutumla, kendimizi inkar ederek çıkmalıyız.

Duada aracılık etmek için Tanrı’nın isteğini bilmeli ve bize neye mal olursa olsun O’nun isteğinin yerine gelmesini arzulamalıyız. Duada aracılık eden kişi kendinin değil, Tanrı’nın yüceliğini amaçlar.

Soru 1: Bir imanlı olarak dua ediyoruz, hayatımızın bir parçasıdır dua. Dua hayatımızın ne kadarını başkaları için dua etmeye ayırıyoruz? Biraz düşünelim ve birlikte bunun üzerinde konuşalım.

Soru 2: Daniel 9’dan öğrendiklerimizin ışığında, başkaları için duada aracılık etmek konusunda nasıl bir özeleştiri yapabiliriz? Kendimizle ilgili en azın bir noktayı paylaşalım.


KİMLER İÇİN DUAYLA ARACILIK EDİYORSUNUZ?

dummy1

Çalışmamızın başında yer verdiğimiz Jack Hayford’ın “Dua, Tanrı’nın kurtulmuş çocuğunun Tanrı’yla el ele yürümesi demektir. Tanrı, yeryüzünü kurtarma hedefini çocuklarıyla birlikte gerçekleştirir” sözünü yeniden düşünelim. Tanrı’nın tüm uluslar için kurtuluş planı vardır. Bu plan başlangıçtan, yeni Yeruşalim’in kurulacağı kadarki tüm zamanları kapsar. Jack Hayford’un dediği gibi, Tanrı kurtuluş planını gerçekleştirmek için çocuklarını kullanmak ister. Müjde’yi yaymak bundan ötürü çok önemlidir. Başkaları için duayla aracılık etmek, Tanrı’nın kurtuluş planına engel olan Şeytan’ın kalelerini yıkmanın güçlü bir yoludur.

Tanrı kurtuluş planını gerçekleştirmek için bizi kullanmak istiyor. Bunun yollarından biri duayla aracılık etmektir. Duayla kimler için aracılık edebiliriz? Biraz düşünelim.

Aşağıda duayla aracılık ettiğimiz kişi ve durumlarla ilgili kısa bir liste yapılmıştır. Bu listeyi kendimize göre uzatalım. Özellikle önümüzdeki aylarda kimler için duayla aracılık edeceğimizi düşünelim ve kararlı tutumla o kişiler için dua edelim.

  • Yöneticilerim için
  • Ailem ve arkadaşlarım için
  • Ülkemdeki insanlar için
  • Hastalar için
  • Bana zulmedenler için
  • Düşmanlarım için
  • Komşularım için
  • ……………………………
  • ……………………………
  • ……………………………
  • ……………………………
 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
2.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Abraham_Strangers/overview-images/001-abraham-strangers.jpg?1538658109 -- küçütülmüş
4.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Abraham_Strangers/overview-images/013-abraham-strangers.jpg?1538658110 -- küçültülmüş

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18