YAKUP

dummy1

YAKUP’UN OĞULLARININ CİNAYETİ (Yar. 34. Bölüm)

KİN GÜNAH DOĞURUYOR

YOZLAŞI

“Tanrı göklerden bakar oldu insanlara, 

Akıllı, Tanrı’ya yönelen biri var mı diye.  

Hepsi saptı, 

Tümü yozlaştı, 

İyilik eden yok, 

Bir kişi bile!”

(Mez. 53:2-3)

Okuduğumuz mezmurla ilgili şu soruları sırasıyla birlikte cevaplandıralım:

dummy1

Soru 1: Bu mezmur bizlere insan hakkında ne anlatıyor? Biraz konuşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Size göre insanın en korkunç niteliği nedir? Birlikte cevaplandıralım.


KİN GÜNAH DOĞURUYOR

Yaratılış 34. bölümü yüksek sesle okuyalım. Okumamız bittikten sonra aşağıdaki soruyu birlikte yanıtlarız:

Soru: Öncelikle, Kutsal Kitap’ta böyle korkunç bir olayın anlatılması bizi rahatsız edebilir ve böyle bir bölüme neden yer verildiğini merak edebiliriz. Sizce Tanrı’nın böyle korkunç bir olaya bu denli açıklığıyla yer vermesinin nedenleri ve amaçları neler olabilir? Biraz konuşalım.

Her şeyden önce insan, kendi içinde çelişkiler barındıran, bazen iyi bazen kötü davranışlarda bulunan, abartmadan söyleyecek olursak günü gününü tutmayan bir varlıktır. Tanrı’nın insana seslenmeyi seçtiği araçlardan Kutsal Kitap’ta insan yapısı kötülükten bağımsız değerlendirilemez, Tanrı da günahı tüm nedenleri ve sonuçlarıyla insanın gözleri önüne sermeyi uygun görmüştür. Kutsal Kitap insanın günah işlemeye doğuştan meyilli olduğunu öğretir.

dummy1

Soru: Şimon, Levi ve Yakup’un yaptıklarını düşündüğümüzde karakterleri hakkında neler söyleyebiliriz? Biraz konuşalım.

Dina’nın yabancı bir yere gitmesi, oranın halkının bunun hesabını vermemek, olayın üstünü kapatmak ve belki zenginliğiyle tanınan Yakup’la akraba olmak için Dina ile Şekem’i evlendirmeye çalışması, Yakup’un olayı duyunca umursamaz davranıp sadece kaçmayı düşünmesi ve bencilliği, Dina’nın erkek kardeşleri Şimon ile Levi’nin cinayet işlemesi, bize insan doğası hakkında çok şey anlatıyor.

Soru: Dina, Şekemliler, Levi ve Yakup adım adım neleri yapsalardı bu korkunç olaylar yaşanmazdı sizce? Biraz konuşalım.

dummy1

Bu olayda dikkati çeken önemli bir husus, Yakup’un ve çocuklarının veya diğerlerinin Tanrı’ya hiçbir adımda yönelmemeleridir. Ne Yakup böyle bir olayla karşılaştığında Rab’be danışmıştır ne de başka herhangi bir aile üyesi bunu yapmıştır. Dolayısıyla Tanrı’ya danışmadan ve O’nun yönlendirişini almadan küçük ya da büyük adımlar atmamalıyız. Kötü bir hadise ile karşılaştığımızda dahi Tanrı’nın bize sevgisini anımsamalı, O’na danışmalı ve O’nun yapacaklarına güvenip doğruluğa sadık kalmaya çalışmalıyız. Elbette dünyada yaşarken bunu her zaman yapmak çok zordur, ancak gevşemeyip gayretimizi sürdürmemizle ve Tanrı’ya sıkı sıkıya bağlı kalmakta kararlı olmamızla mümkün olabilir. İsrail ve ailesinin aceleci ve öfkeli tutumunun, Tanrı’ya yönelmemelerinin, cinayete ve kendilerini tehlikeye atmalarına sebep olduğunu unutmamak, bundan ders almak gerekir.

Soru: Sizce Yakup ve çocukları bu olaylar adım adım yaşanırken neden Tanrı’ya yönelmediler? Düşüncelerimizi paylaşalım.

İnsanın yapısını bu bölümü okuyarak iyi kavrayabiliriz. Tanrıtanımaz Şekemliler günah işledi ama Tanrı’ya inanan İsrail ve ailesi de günah işledi. Günahlı yapımızın bilincinde olarak kendimizi Tanrı’nın lütufkar ellerini bırakmalı ve adımlarımızı O’nun sözlerine uyarak, O’na güvenerek atmalıyız. Bunu yapmayıp Tanrı’nın yoldaşlığını ve rehberliğini edinmeyip yola devam etmek, günahın bizi yaralayan etkisine her zaman açık kalabileceğimiz anlamına gelecektir.

Soru: Böyle korkunç bir olaydan sonra bile Tanrı bu insanları bırakmadı. Bunun sebepleri sizce neler olabilir? Biraz konuşalım.

Tanrı insanı tanır, yüreğini bilir. Nuh döneminde Tufan’dan sonra, ‘İnsan yüreğindeki eğilimler çocukluğundan beri kötüdür’ demiştir (Yar. 8:21). ‘Mayamızı bilir, toprak olduğumuz anımsar’ der Davut Mezmur 103:14’te. İnsan günah işlemeye meyillidir ama Kutsal Kitap bu konuda bizim çözümsüz ve seçimsiz olmadığımızı da gösterir. Öncelikle Tanrı insanı sever, mahvolmasını istemez, bundan ötürü birçok çıkış yolu açıklar. Ayrıca Tanrı vaatlerine sadıktır, değişkenlik göstermez. Yakup’a ve atalarına soy, toprak ve kutsama vaatleri vermiştir ve yüreğini bildiği insanın hatalarından ötürü bu vaatlerinden vazgeçmez. ‘Tanrı insan değil ki, yalan söylesin; insan soyundan değil ki, düşüncesini değiştirsin. O söyler de yapmaz mı? Söz verir de yerine getirmez mi?’ denir Kutsal Kitap’ta (Say. 23:19). İnsanı eğitip terbiye eder, sonuçlarıyla yüzleştirir, insan için hedeflediği tasarıların sürmesini insana rağmen sağlar. Ne büyük lütuftur bu!

İnsanın buna verebileceği tek yanıt, en başından bu yana evreni yaratan ve insana yaşam soluğu veren Tanrı’nın her sözüne güvenmek ve her durumda O’nun merhametine sığınmaktır. Neyse ki merhametli bir Tanrımız vardır ki her düştüğümüzde, önüne tövbeyle geldiğimizde, O’na yakardığımızda bizi kaldırır. O’ndan ve O’nunla öğreniriz, gelişiriz, güvenimiz de derinleşir.

dummy1

HAYATTAN…

İnsan her zaman sürprizlerle dolu bir varlıktır, dedik. Aslında insanın her dönemi için geçerlidir bu. Tanrı’nın halkı sadakatle O’nun yollarında yürürse, Tanrı’nın amaçlarını daha da içselleştirebilecektir. Ne zaman düşüncesizce veya kötü niyetle davranırsa, O’nun ilkelerini içselleştirmek daha da güç olacaktır. Tanrı’nın halkı her zaman Tanrı’nın isteğini ve düşüncesini öğrenmeye çalışarak yoluna devam etmelidir.

Liste

Şimdi her birimiz aşağıdaki listeye bakalım. Bu listeyi öncelikle kendimiz için yapıyoruz. Sonunda paylaşmak istemediklerimizi buraya yazmamız gerekmiyor.

Liste iki kısımdan oluşmaktadır. Bir tarafına, bu zamana kadar Tanrı’nın isteğine ve O’nun rehberliğine uyarak aldığımız üç kararı yazalım. Daha sonra bu kararlardan sonra hayatımızda ne gibi değişikler olduğunu maddenin yanına yazalım. Diğer tarafa, Tanrı’ya danışmadan ve düşünmeden attığımız üç adımı yazalım. Aynı şekilde altına bu üç kararın sonucunun neler olduğunu yazalım.

Tanrı’ya Danışarak Yaptıklarım Tanrı’ya Danışmadan Yaptıklarım
1                                  
             
                                 
             
2               
             
                                 
             
3              
             
                                 
             
Kararımın Sonuçları Kararımın Sonuçları
1                                  
             
                                 
             
2               
             
                                 
             
3              
             
                                 
             

UYGULAMA

Alıştırmanın daha geniş bir çemberini oluşturarak geçmiş bir ayınızın kararlarını gözden geçirin. Şu sorularla kendi durumunuzu değerlendirin:

* Hangi kararlar sizi olumsuz veya olumlu olarak etkiledi?

* Sizi olumsuz etkileyen kararlar neden olumsuz etkilemiş olabilir?

* Daha da önemlisi gelecekte bu kararları tekrarlamamak için neler yapabilirsiniz?

Lütfen bunlar hakkında düşünüp Tanrı’ya danışın. Bunu yaptıktan sonra olgun ve güvenilir bir kardeşle bunları paylaşıp beraber dua edebilirsiniz.

Dilerseniz az önce hazırladığınız tabloya benzer bir tablo hazırlayıp başkalarıyla paylaşmayı tercih etmediğiniz konuları buraya not edebilirsiniz. Bunlarla ilgili Rab’bin önüne gelip, daha önce yapmadıysanız tövbe edebilir, şimdiki adımlarınızın nasıl olması gerektiğiyle ilgili Rab’den yönlendiriş isteyebilirsiniz. Belki bugünlerde kararlar almak üzeresiniz, bunları da yazabilirsiniz. İsterseniz, hazır hissederseniz, güvendiğiniz, imanda olgun bir kardeşten de bu konularla ilgili dua etmek üzere destek isteyebilirsiniz.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) veya kamu malı.

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18