KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI YARATILIŞ

dummy1

YARATILIŞ 37-50. BÖLÜMLER

6. ÇALIŞMA: FİRAVUNUN SAĞ KOLU

TANRI EGEMENDİR (YAR. 41:1-36)

dummy1

BİZDEN BÜYÜK ALLAH VAR

Rivayete göre eski zamanın muzaffer hükümdarları halkın arasında ilerlerken halk onlara, ‘Mağrurlanma (gururlanma) padişahım, senden büyük Allah var’ derlermiş. Bu normal karşılanan, bilindik bir gelenek halini almış.

Soru 1: Sizce halk, egemen olan kişiye neden böyle bir şey söylerdi? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Siz Tanrı’nın egemen olan kişilere de egemen olduğu konusunda ne düşünüyorsunuz? Fikirlerimizi paylaşalım.

Hep beraber ‘Bütün Dünyada Egemensin’ ilahisini söyleyelim.

Soru: İlahideki ‘Bütün dünyada egemensin’ cümlesi size neler düşündürüyor? Fikirlerimizi birlikte paylaşalım.

Kral Davut bu gerçeği şu şekilde açıklar: “Zenginlik ve onur senden gelir. Her şeye egemensin. Güç ve yetki senin elindedir. Birini yükseltmek ve güçlendirmek senin elindedir.” (1Ta. 29:12)

Soru: Kutsal Kitap’tan Tanrı’nın dünya tarihini etkilediği bir örnek bulabilir misiniz? Bunun yanıtını birlikte arayalım.

İnternet, Kutsal Kitap, diğer yardımcı kaynaklardan yararlanabiliriz.


TANRI MISIR’DA NE YAPIYOR?

dummy1

Yaratılış 41:1-36 ayetlerini yüksek sesle okuyalım. Okuduktan sonra buradan çalışmamızı okumaya devam edelim.

41. bölüme geldiğimizde konu Yusuf’tan firavunun rüyasına odaklanır. Firavun kötü rüyalar görmektedir. Tanrı’nın harekete geçtiğini ve firavunla işi olduğunu anlayabiliriz. “Uyan firavun! Tanrı’nın planındaki yerini al!”

Tanrı Mısır’da ne yapıyor? Bu soruyu cevaplamak için firavunun gördüğü rüyaları anlamalıyız. Elbette bu rüyalar Yusuf’u zindandan kurtarmak içindir ama aynı zamanda ilk önce Yusuf’la, sonra İsrail halkıyla, daha sonra bütün insanlıkla ilgili olduğunu görebiliriz. Yusuf ile firavunun yolları kesiştiğinde bunu anlarız. Her iki tüm bu insanların geleceği için harekete geçirilmiştir.

Düşlerde, hayatın kaynağı olan Nil nehri, inekler, başaklar vardır. Nil nehri Mısır’ın kimliğidir, hayat ondan akar, hayat getirendir. Şişman inekler ve dolgun güzel başaklar ise verimliliği simgeler. Mısırlıların bir buğday tanrıları olduğunu ve bu tanrının firavunla ilişkili olduğunu unutmayalım. Firavunun kan ter içinde uyanmasına bakarsak Nil, yani hayat ve Mısır’ın verimliliği tehlikededir. Nasıl ki biz hayat ve dünyadaki bereket ile ilgili bir sorun yaşadığımızda hemen Tanrımız’a koşuyorsak, firavun da Mısır’ın sözde tanrısı olarak bütün bunlardan sorumlu olacağını biliyordu. Rüyasına yanıt bulmaya çalışmasının nedeni budur.

41:16’da, Yusuf’un alçakgönüllülüğünü ve Tanrı’yı yüceltişini görürüz. Yusuf aynı zamanda asıl egemenin kimin olduğuna ve kaynağa işaret eder. Burada Yusuf’un ağzından çıkan diğer bir ayrıntıya dikkat etmeliyiz. 41:28’de, Tanrı’nın bütün bunları açıkladığını ve yaklaşan felaketten herkesi kurtarmak için hem uyarı hem de hikmetli bir adam gönderdiğini görürüz.

Anlıyoruz ki bu felaket aracılığı ile Tanrı tüm dünyaya ve Mısır halkına gücünü ve büyüklüğünü, İsrail halkına da sadakatini ve kayırıcılığını gösterecektir. 37. bölümden itibaren yaşananlar, Rab’bin farklı zamanlarda gerçekleşecek felaketler veya olaylar için zamana, kişilere ve olaylara hükmettiğini görürüz. Tanrı, halkını korumak ve planını gerçekleştirmek için öyle kişileri öyle şaşılası yollarla harekete geçirir ki hayran kalmamak elde değil!

41:33’te firavunun sorduğu sorunun cevabının tam yanında duruyor olması ve bu cevabın daha o gün zindandan çıkmış ve ağabeyleri tarafından kuyuya atılmış, çok uzaklardan gelmiş bir İbrani köleyi tanıyor olması nasıl açıklanabilir? Tanrı Mısır’da ne yapıyor? Her zaman yaptığı şeyi: Kurtuluş sağlıyor.

Soru 1: Okuduğumuz yazıya bakarak Tanrı’nın yaptıklarıyla ilgili günümüzde nasıl benzerlikler görebiliriz? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Sizin Tanrı’nın planındaki yeriniz nedir? Tanrı planına nasıl katkı sağlıyorsunuz? Birlikte fikirlerimizi paylaşalım.


TANRI HER ZAMAN EGEMENDİR

dummy1

Tanrı, dünya ve içinde yaşayanlara egemendir. Geçmiş ve geleceğe, doğa ve canlılara, insan ve onun tasarladıklarına egemendir. Tanrı egemendir ve biz onun egemenliği nerede diye düşündüğümüz zamanlarda bile bu gerçek değişmez. Tüm dünyanın veya Yusuf’un deyimiyle (Yar. 45:5) tüm insanlığın kurtuluşu için Tanrı’nın neler yaptığını veya yapabildiğini gördük. Tanrı firavun ve onun düşleri aracılığıyla dünya tarihine yön verdi.

Aşağıdaki örneklere bakarken Yusuf’un yaşamını ve sonuçlarını düşünerek şu soruları her örnek için birlikte cevaplandıralım:

Soru 1: Bu kişi yaşamını etkileyen bu durumdan ötürü Yusuf’u örnek alarak nasıl tutumda olabilir sizce? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Bu kişi bu yaşadığını Tanrı’nın kurtuluş anlayışı içinde nasıl değerlendirebilir? Düşüncelerimizi birlikte paylaşalım. Sonra örnekler bitene dek, önce sıradaki örneğe, sonra yeniden ilk soruya geçelim.

dummy1
1. Örnek:
Hayri bir yıldır mülteci hizmeti yürütmektedir. Gördükleri karşısında Tanrı’nın bu olaylara neden müdahale etmediğini düşünür.

dummy1
2. Örnek:
Esra bir ay sonra sınava girecektir, ancak düz liseye gitmediği için puan kaybedecektir. Sınava iki hafta kala düz liseye gitmeyenlerin puan kaybetmesini kabul eden yasa lehine değişir.

dummy1
3. Örnek:
Ahmet üniversitede öğrencidir. Harçlığı bitmiş, evde aç aç oturup bir gün sonra hesabına yatacak harçlığı beklemektedir. Kapı çalınır. Bir kadın elinde bir tabak dolusu yemek uzatır. ‘Bunları hayır için dağıtıyoruz’ der.


dummy1
4. Örnek:
Cemal siyaset konusunda acı çekmiş bir kişiyken Rab’be gelmiştir. Siyasi olaylar onu çok etkiler. Kendisine dua eden ve Rab’bin iradesine güvenmesini öneren bir kardeş ile yüreğinde bu konudaki ağırlıkları paylaşır.

UYGULAMA

Yusuf’un hikayesinden Tanrı’nın insanların tasarılarına egemen olduğunu, insanlık ve dünya tarihini yönlendirdiğini, bu yönde yöneticileri harekete geçirdiğini, amacına ulaşırken bizi de aracı etmek istediğini, zorluklardan geçiyorken bu gerçeği bilerek güvenle hareket etmemizin doğru olacağını gördük.

İnsanlar istedikleri yönde hareket ederler, ancak nihai amaçlarına ulaşmak için Rab insanların bu hareketlerine amaçladığı doğrultuda yön verir. Biz yönetimdekileri, güç sahiplerini, hükümranlıkları gözlerimiz görürüz, bize bunların yaptıkları somut gelir, egemen gibidirler olan bitene sanki ancak hepsini belirli bir yöne yönlendiren nihayetinde Rab Tanrı’dır, tasarısını onların niyetlerini kullanarak gerçekleştirir.

Etrafınızda kopan fırtınalar (siyasi sorunlar, savaşlar, dünyayı etkileyen olaylar) sizi ruhsal olarak nasıl etkiliyor, düşünün. Seyrettiğiniz haberler sizi korkutabilir, ancak en sonunda Rab’bin amaçlarının gerçekleşeceğini bilmek size nasıl bir güven veriyor?

Bu hafta günlük haberler dışında Tanrı’nın dünyanın çeşitli yerlerinde yaptığı iyi işlerle ilgili haberlere dikkat edelim, onları listeleyelim. Bu size cesaret verecektir. Gelecek hafta bu olaylardan birkaçını kardeşlerle paylaşalım, böylelikle onları da cesaretlendirelim.

Bu haberleri kardeşlerle paylaşmayı alışkanlık edinelim.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
2.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Joseph_Pharaoh_Dreams/overview-images/005-joseph-pharaoh-dreams.jpg?1538658280 -- compressed

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18