KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI YARATILIŞ

dummy1

YARATILIŞ 37-50. BÖLÜMLER

11. ÇALIŞMA: YAKUP’UN OĞULLARINA VEDASI

TANRI’DA DEĞIŞMEK (YAR. 49)

KENDİNİ TANIYOR MUSUN?

dummy1

Kutsal Kitap’a göre bir “iç varlığımız” vardır: “İç varlığımı sen yarattın, annemin rahminde beni sen ördün.” (Mez. 139:13)

Soru 1: Burada “iç varlık” sizce ne anlama geliyor? Birlikte fikirlerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: İç varlığınızın değiştirmesi mümkün mü sizce, mümkünse nasıl? Bununla ilgili düşüncelerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Sizin iç varlığınızda değişmesini istediğiniz şeyler var mı? Birlikte cevaplandıralım.


BABAMIN AYNASINDAN KENDİME BAKIYORUM

dummy1

Yaratılış 49. bölümü yüksek sesle okuyalım. Okuduktan sonra buradaki çalışmamıza devam edelim.

49. bölüme geldiğimizde, Yusuf’un kardeşlerini babalarının gözünden dinliyoruz. Hareketlerinin arkasında yatan düşüncelere, isteklerine, arzularına, kötülüklerine, yeteneklerine Yakup’un gözünden bakarız. Yakup çocuklarını gözlemiştir. Bu kayıtlar, daha sonra her oymağın kendi atalarının geçmişte nasıl insanlar olduklarına bakması açısından önemlidir. Böylece topluluk içlerindeki güçlü ve zayıf halkaları tanır, gelecekte kendilerini bekleyen planı daha iyi görür. Yakup’un sözleri her oymağın başındaki kişi için önemlidir. Ruben için önemlidir, çünkü ahlaksızlığı kendi soyunu etkileyecek durumdadır. Şimon ve Levi için önemlidir, çünkü öfkeleri kendi oğullarını ve kızlarına sirayet edebilir. Yahuda için önemlidir, çünkü soyunun gelecekte krallık asası taşıyacağı fikri aileye cesaret verebilir. Yakup söylediği hiçbir şeyi boşuna söylemez. Bunlar gelecekte her oymağın çizeceği yol için ölümün ve yaşamın, hikmetin ve doğruluğun, değişimin sözleridir.

Yakup’un bir peygamber olduğunu unutmayalım. Ağzından gelecek ile ilgili sözler çıkıyor ise bunlara dikkat etmeliyiz. Yakup’un ağzından dökülenler gelecekle ilgili vaatler içerir. 49. bölümün 7. ayetinden itibaren Yakup oğullarının o günkü durumunu irdeleyip gelecekle ilgili peygamberliklerde bulunur. Bu sözlere Tanrı’nın sözleri olarak da bakalım. Tanrı’nın İsrail soyuna bakış açısı ve İsrail soyunun önünde yatan gelecek, Tanrı tarafından Yakup’un ağzından dökülmektedir. Yakup’un sözlerini diğer kardeşleri de dinler. Bu ileride Tanrı’nın planı doğrultusunda kuracakları güçlü ittifak için kardeşlerini tanıma fırsatı da verir onlara. Her oymağın başındaki bu insanlar atalarının kendileri için yaptığı tespitlere kulak asarsa, halk Kenan’a dönerken hikmet yoluyla çoğalmış, değişmiş olacaktır. Yakup’un sözleri sadece 12 kişiye söylenmedi, gelecekte Mısır’dan çıkacak bir milyonluk halkın temelindeki insanlara söylendi.

dummy1

Gelecek aslında deneyimlerimizden ve davranışlarımızdan çıkardığımız derse bakar. Yakup’un bir baba olarak sözü oğullarına geçmeyebilir ama oğullarına verdiği bu sözler onların kendilerine bakabilmeleri ve değişebilmeleri için önemli bir aynadır. Nesilleri için kendilerine bakarlar ve değişirler. “Oğlum, sözlerime dikkat et, dediklerime kulak ver.

Aklından çıkmasın bunlar, onları yüreğinde sakla. Çünkü onları bulan için yaşam, bedeni için şifadır bunlar. Her şeyden önce de yüreğini koru. Çünkü yaşam ondan kaynaklanır.” (Özd. 4:20-23) Yakup her bir oğluna Süleyman’ın verdiği gibi öğüt verir, onlara kendilerini anlatır. Aynı Göksel Babamızın bizi bize anlattığı gibi. O da bize Yakup’un oğullarına baktığı gibi bakar. Bizi gözler ve geleceğimiz için bize doğruluk yolunu gösterir, öyle ki mahvolmayalım ve sonsuz yaşamı bulalım. Tanrı’nın Yakup’un oğullarını ve onların çocuklarını kullanacağı çok açıktır. Bu yüzden orada duran ve Tanrı’nın önüne serdikleri geleceğe bakan 12 kişi açısından geleceklerini değiştirme, nesillerini Rab’bin yoluna hazırlamak ve gediklerini kapatmak için önemli bir fırsat olarak bakabiliriz.

Kim olduğunuzu düşünüyor musunuz? Göksel Babanıza sorun, o size gereken yanıtı verecektir.

Çocuğunuzun ne veya kim olacağı konusunda düşünüyor musunuz? Fazla uzağa gitmeyin, kendinize bakın.

Soru 1: Yakup bu konuşmayı yaparken (49:1-27) oğullarının ne düşünmesini istemiştir sizce? Birlikte fikirlerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Bu tür bir eleştiriyi ve bereketlemeyi babanız (veya sizin için önemli biri) yapsaydı ne hissederdiniz? Bununla ilgili düşüncelerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Bu tür bir eleştiriyi fırsat olarak gören kişi hayatına nasıl bir yön verebilir? Bu değişim kimler için yararlı olur? Birlikte cevaplandıralım.


KENDİNİ GÖRÜP DEĞİŞMEK

49. bölümde Yakup’un oğullarını bereketlerken ve onlar hakkında peygamberlikte bulunurken ilk önce mevcut durumlarından veya geçmişlerinden, daha sonra geleceklerinden bahsettiğini görürüz.

Bizim geçmişte yaptıklarımız gelecekte olacakları şekillendirecek. Hem geçmişimizi hem geleceğimizi Tanrı’ya teslim edersek geleceğimiz herkesin ve Rab’bin Egemenliğinin yararına değişecek.

Bunu düşünerek aşağıdaki örneklerdeki karakterlerin her biri için şu soruları birlikte cevaplandıralım:

dummy1

Soru 1: Sorunun kaynağı nedir sizce? Birlikte fikirlerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Tanrı olmadan hayatlarını sürdürürlerse neler yaşayabilirler sizce? Bununla ilgili düşüncelerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Tanrısal değişim bu kişinin hayatında nasıl görünür sizce? Birlikte cevaplandıralım, sonra sıradaki örneğe geçelim ve sıradaki örnek için ilk sorudan başlayarak yeniden cevaplandıralım.


dummy2 1. Örnek:
Sedef, oğluna sinirlendiğinde oğlunun saçlarını çeker. Kendisini uyaran kardeşlere, “Annem de böyle yapardı” der.

dummy2 2. Örnek:
Adil içki sorunu yüzünden kiliseden ayrılmayı düşünmektedir. Kilise önderi ona iyileşebileceğini ve kardeşlerin ona kötü bakmadıklarını anlatır.




dummy2 3. Örnek:
Hakkı, zina ettiği için tövbe eder ve kiliseden uzaklaştırılır. Beş aydır kilise önderi onunla görüşmektedir. Hakkı ruhsal açıdan iyileştiğini ve affedildiğini hissetmektedir.

dummy2 4. Örnek:
Selim çocukken tacize uğramıştır. İnsanların onu sürekli eleştirdiğini söyler. Kimse tarafından sevilmediğine inanmaktadır.


UYGULAMA

Bu çalışmamızda Tanrı’nın bakış açısından kendimizi görüp kendi hayatımız ve geleceğimizle ilgili ne yönde ve nasıl bir değişim yaşayabileceğimize baktık.

49. bölümden çıkarılacak önemli derslerden bir tanesi, geçmişten kazandığımız alışkanlıklarımızın Mesih aracılığıyla değişebildiğidir. Böylece geçmişten ne edindiysek, anne babamızdan edindiğimiz tecrübeler, çevreden edindiğimiz alışkanlıklarımız, bunların hiçbirini çocuklarımıza aktarmak zorunda değiliz. Kelamın dediği gibi, Mesih’te değiştiriliyoruz, yeni bir yaratık oluyoruz.

Bu hafta, imanda olgun kardeşlerinize veya önderinize sizde gördükleri yanlışların ne olduğunu sorabilirsiniz. Özeleştiri korkulacak bir şey değildir. Bunları not edin. Üzerlerine düşünerek bu alışkanlıkları kendinizden nasıl uzaklaştırabileceğinizi, bunların yerine Mesih’in verdiği hangi alışkanlığı koyabileceğinizi düşünün veya sorun.

Edindiğiniz sonuçları danıştığınız kişilere veya bir kardeşe anlatın, gelecek haftaki çalışmada paylaşın.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
3.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Joseph_Reunion/overview-images/019-joseph-reunion.jpg?1538658291 -- compressed

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18