KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI YARATILIŞ

dummy1

YARATILIŞ 37-50. BÖLÜMLER

12. ÇALIŞMA: YUSUF’UN HAYATTAKİ GÖREVİ TAMAMLANIYOR

PLANINI ANLIYORUM (YAR. 50)

dummy1

BÜYÜK RESME BAKMAK

2. Krallar 6:13-17 ayetlerini okuyalım. Okuduktan sonra aşağıdan okumamıza devam edelim.

Okuduğumuz bölümde peygamber Elişa ve yanındaki uşağı tehlike altındadır. Elişa kendi uşağının gözleri açılsın diye Tanrı’ya yalvarır: “‘Ya RAB, lütfen onun gözlerini aç, görsün!’ RAB uşağın gözlerini açtı. Uşak Elişa′nın çevresindeki dağların atlılarla, ateşten savaş arabalarıyla dolu olduğunu gördü.” (2Kr. 6:17)

Soru 1: Elişa’nın gördüklerini neden yanındaki uşağı göremedi sizce? Birlikte fikirlerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: O tanrısal ordu neden oradaydı? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Bu durum Tanrı’yla ilgili hangi gerçeği bize gösterir? Birlikte cevaplandıralım.


TANRI PLANINA SADIKTIR

dummy1

Yaratılış 49:29-50:26 ayetlerini yüksek sesle okuyalım. Okuduktan sonra buradaki çalışmamıza dönelim.

Yaratılış’ın bu son bölümü ile Yakup’un ve Yusuf’un hikayesinin de sonlandığını görürüz. Yusuf ölür, muhtemelen ondan büyük kardeşleri de daha önce ölmüştür. Ancak çalışmamızda bu bölümdeki ölüme değil, bundan sonra gelişecek olaylara odaklanacağız.

Bölümde Yakup’un gömülmesinden de söz edilir. Ailenin bir arada bulunduğu özel bir zaman olur bu (Yar. 50:8). Aile hep beraber gözyaşı döker, hatta Mısırlılar bile duruma üzülür (Yar. 50:10). Bu tür durumlarda umduğumuz ve hemen hemen her filmin, dizinin sonunda yaşanan şey kardeşlerin aralarındaki ilişkinin değişmesi, bir arada mutlu yaşamaları olurdu. Ancak ortaya çıkan sorun bizi en başa götürür. 50. bölümün 15. Ayetinde, kardeşlerin yüreğinde halen bir güvensizlik olduğunu görürüz. Kardeşler kendi canlarından endişe ederler.

50. bölüme geldiğimizde Yakup ve oğulları neredeyse Mısır’da yirmi yıldır yaşıyorlardır. Ancak yaşanan bunca olay kardeşlerin yüreğindeki korkuyu değiştirmemiştir. Yusuf’un Tanrı’nın planını anladığından dolayı kardeşlerine öfkeyle bakmadığını ve kin tutmadığını görebiliriz. Tanrı’nın planını, bizim için düşündüğü iyilikleri kavrayabilirsek başımıza gelen olaylardan dolayı oluşan kin, nefret, öfkeyi üzerimizden Yusuf’un yaptığı gibi sıyırıp atabiliriz: “Siz bana kötülük düşündünüz, ama Tanrı bugün olduğu gibi birçok halkın yaşamını korumak için o kötülüğü iyiliğe çevirdi.” (Yar. 50:20) Yusuf’un bakış açısına göre işlenen suç, günah kendisine değil, Tanrı’ya işlenmişti ve affetme gücüne de öç alma gücüne de Tanrı sahipti. Kardeşleri, “Ne olur şimdi günahımızı bağışla” dediklerinde Yusuf’un onlara verdiği karşılık önemlidir: Öncelikle, “Yusuf bu haberi alınca ağladı” denir. Ardından, “Ben Tanrı mıyım?” diye sorar Yusuf. Önem verdiği değer yargıları ve düşünme biçimi kardeşlerinden çok farklıdır. Yusuf kardeşlerine ve yaşadıklarına çok farklı bir pencereden bakmaktadır: “Siz bana kötülük düşündünüz, ama Tanrı bugün olduğu gibi birçok halkın yaşamını korumak için o kötülüğü iyiliğe çevirdi.” (Yar. 50:20)

dummy1

Yukarıdaki ayete göre Yusuf’un baktığı pencere Tanrı’nın planıdır. Yaşadığımız olayların arkasında Tanrı’nın iyilik için etkin olan planını fark edebilirsek, yaşadığımız çoğu şeyin bir planın -ama iyi bir planın- parçası olduğunu görebiliriz. Kardeşleri, geçmişte yaptıkları büyük hataların gelecekte kendilerine zarar vereceğinden korkuyorlardı. Yusuf’un rahatlığı ve esenliği ise Tanrı’nın planına duyduğu güvenden kaynaklanıyordu. Bu güven Yusuf’un kin tutmasını, özgüvenini yitirmesini ve geçmişten korkmasını engelliyordu. Tanrı’nın onun için düşündüklerini biliyor, çektiği zorlukların arkasında yatan iyiliği ve kurtarışı görebiliyordu.

Unutmayalım, Tanrı planını insanlara göre değil, insanlarla birlikte sürdürür. Değişen ruh hallerimiz, korkularımız, üzüntülerimiz veya kaygılarımız Tanrı’nın planında yer almamıza engel teşkil etmiyor, hatta Tanrı böyle olup da sonradan değiştirebileceği birçok kişiyle ortaklık yapmıştır. Yaratılış kitabı bir tabutla bitmez, kendi planını her şeye rağmen sürdürmek niyetinde olan Tanrı’yla devam eder. Bu planda karakterler değişir, ancak plan devam eder. Yaratılış’ın son bölümünde bir son değil, bir devam vardır. Kutsal Kitap’ta bir son veya nokta mı arıyorsunuz? Vahiy bölümüne bakmalısınız, Yaratılış bölümüne değil.

Tanrı’nın planının üzerimizde uyandırdığı etki Yusuf’unki gibi olmalıdır. Tanrı’nın planına gösterdiği sadakati, bize esenlik (öfke, kin, kıskançlık duymamak), özgüven, sadakat, sevinç getirmelidir. Yaratılış’ın son bölümünde gözümüzü Tanrı’nın planına ve kendisini bekleyen yola bakan Yusuf’a dikelim: “Yusuf yakınlarına, ‘Ben ölmek üzereyim’ dedi, ‘Ama Tanrı kesinlikle size yardım edecek; sizi İbrahim′e, İshak′a, Yakup′a ant içerek söz verdiği topraklara götürecek.’” (Yar. 50:24)

Tüm kitap boyunca duyacağımız üç iman atasının isimleri (İbrahim, İshak, Yakup) Yusuf’un ağzından (ve tüm Kutsal Kitap’ta) ilk defa dökülürken, Yusuf’un gözünü Tanrı’nın planına diktiğini daha iyi anlıyoruz.

Soru 1: Tanrı’nın planını anlamak bizim için neden önemlidir? Birlikte fikirlerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Tanrı’nın planını anlamazsak ne tür sorunlar yaşayabiliriz? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Olayların arkasındaki tanrısal planı görmek ve anlamak için neler yapabiliriz? Fikirlerimizi paylaşalım.


TANRI’NIN PLANI BENİ ESENLİKTE TUTAR

dummy1

Tanrı tarih boyunca bizi hem insanlık hem bizim kişisel hayatlarımız yararına, bize ders verecek, bizi geliştirecek olaylarla yüzleştirir. Yusuf’un hayatındaki sorunların, değişimlerin tüm dünyadaki insanlara nasıl bir yarar sağladığını görüyoruz. Yusuf’un kardeşleri ise tanrısal planı görmedikleri için korku içindeydiler. Tanrı’nın bir şeyler düşündüğü fikri, bizim öfkelenmemize, kin gütmemize ve güvensizliğimize, korkularımıza ilaç olacaktır.

Aşağıdaki örnekleri tek tek okurken her örnek için önce şu soruları birlikte cevaplandıralım, sonra sıradaki örneğe geçelim ve bu soruları yine sıradaki örnek için de cevaplandıralım.

Soru 1: Tanrısal plandan haberi olmayan biri bu olayı nasıl değerlendirir sizce? Düşüncelerimizi paylaşalım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Yusuf olsaydı nasıl bu olayı değerlendirirdi sizce? Birlikte cevaplandıralım.

dummy2 1. Örnek:
Kamil kilise önderidir. Sabah kilisesine gelir ve bütün camların kırılmış olduğunu görür. Yapan kişileri de tanımaktadır.





dummy2 2. Örnek:
Sabri’nin aylardır beli ağrımaktadır. Doktora gider, ancak ağrı geçmez. Bir ay boyunca sürekli dua eder, ancak bir değişiklik olmaz.





dummy2 3. Örnek:
Yıllardır aynı binada hizmet eden büyük bir kiliseye yıkım kararının bildirildiği bir belge gönderilmiştir. Kilise önderi pazar günü bu dua konusunu toplulukla paylaşır.



dummy2 4. Örnek:
Sinan bir kazada elinin önemli bir bölümünü kaybeder. Yıllar sonra kendisi gibi kazada uzvunu kaybedip travma yaşayan hastalara yardım eden bir kuruluşta çalışmaya başlar.


UYGULAMA

Başımıza gelen olaylara bakış açımız zamanla değişir. Her olayda Tanrı’nın güçlü elinin altında olduğumuz gerçeğine sarılmamız gerektiğini unutmayalım. Yusuf Tanrı’nın planına bakmaktaydı, biz de Tanrı’nın planına gözümüzü dikmeliyiz. Tanrısal planı görüp (büyük resme bakıp) öfke, kin, güvensizlik yerine sadakat göstermeliyiz.

Bu çalışmadan sonra tanrısal planın hayatımızda biz fark etmeden daha önce nasıl etkin olduğunu düşünelim. Hafta boyunca Tanrı’ya sorunların arkasındaki planı görmek konusunda dua edelim. Yusuf örneğinden (Tanrı’nın planını görerek esenlikte kalmak), hayatımızda hangi konulara Yusuf gibi yaklaşabileceğimizi düşünelim. Bu konuda Tanrı’dan duyduğunuz bir söz var ise pazar günü kardeşler ile paylaşın.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
1.resim: Telif hakkı atıfı: Arabs for Christ/FreeBibleImages.org [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Elisha_Aram/overview-images/004-elisha-aram.jpg?1538658917 -- compressed
3.resim: Telif hakkı atıfı: Distant Shores Media/Sweet Publishing [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] url: https://media.freebibleimages.org/stories/FB_Joseph_Brothers_1/overview-images/006-joseph-brothers-1.jpg?1538658286 -- compressed

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18