GENÇLİK SERİSİ TANRININ İSTEĞİNİ BİLMEK

dummy1

TANRININ İSTEĞİNİ BİLMEK(2)

NEDEN BİLMEK İSTERİZ?

Aşağıdaki haberi yüksek sesle okuyalım, sonrasındaki soruyu birlikte cevaplandıralım.

ABD′de yapılan bir araştırmaya göre, insanların artık geleceği önceden bilmesinin mümkün olduğu öne sürüldü. New York′taki Cornell Üniversitesi′nin öncülük ettiği ve dünyanın önde gelen psikologlarının 8 yıldır sürdürdükleri bir çalışmada telepati, kehanet, önsezi ve içine doğma gibi parapsikoloji olaylarının "gerçek olduğu" doğrulandı. Araştırma direktörü psikolog Dr. Daryl J. Bem, "Katılımcılara önce bir fotoğraf gösterdik. Fotoğrafla ilgili hangi kelimenin geleceğini tahmin etmelerini istedik. Daha sonra bir bilgisayar ekranında gösterilecek erotik bir görselin, ekranın hangi köşesinde belireceğini tahmin etmelerini istedik" dedi. Doğru tahminde bulunma oranlarının düşük olması beklenirken, deneklerden yüzde 53′ünün doğru tahminde bulunması şaşkınlık yarattı.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2010/11/19/gelecegi_onceden_bilmek_mumkunmus

1. Böyle bir haberi okuduğunuzda içinizde “ben de geleceğimi bilmek istiyorum” isteği geçtiğini hisseder misiniz?

2. Neden geleceğimizi bu kadar merak ederiz sizce?

dummy1

GİDYON’UN İSTEKLERİ

Aşağıda Kutsal Kitap’tan bir hikaye bulacaksınız. Önce Gidyon’un Tanrı’nın isteği ve Tanrı’nın isteğini yerine getirme konusunda Tanrı’yla konuşmasının yer aldığı Hakimler 6. bölümü Kutsal Kitabımızdan yüksek sesle okuyalım. Ardından aşağıda yer alan o bölümden bazı parçalara bakmaya devam edelim ve ilgili soruları birlikte cevaplandıralım.

“RAB’bin meleği gelip Aviezerli Yoaş’ın Ofra Kenti’ndeki yabanıl fıstık ağacının altında oturdu. Yoaş’ın oğlu Gidyon, buğdayı Midyanlılar’dan kurtarmak için üzüm sıkma çukurunda dövüyordu. RAB’bin meleği ona görünerek, “Ey yiğit savaşçı, RAB seninledir” dedi. Gidyon, “Ey Efendim, eğer RAB bizimleyse bütün bunlar neden başımıza geldi?” diye karşılık verdi, “Atalarımız RAB’bin bizi Mısır’dan çıkardığını söylemediler mi? Bize anlattıkları RAB’bin bütün o harikaları nerede? RAB bizi terk etti, Midyanlılar’ın eline teslim etti.” RAB Gidyon’a dönüp, “Kendi gücünle git, İsrail’i Midyanlılar’ın elinden kurtar” dedi, “Seni ben gönderiyorum.” Gidyon, “Ey Efendim, ben İsrail’i nasıl kurtarabilirim?” diye karşılık verdi, “Ait olduğum boy Manaşşe oymağının en zayıf boyudur. Ben de ailemin en genç adamıyım.” RAB, “Ben seninle olacağım” dedi, “Midyanlılar’ı tek bir adamı yener gibi bozguna uğratacaksın.” (Hak. 6:11-16)

Gidyon Tanrı’nın isteğini duyduktan sonra nasıl bir tepki veriyor? Sizce bu tepkisinin nedeni neydi? Tanrı’nın sizinle konuştuğunu düşündüğünüzde sizin tepkiniz ne oluyor? Birlikte cevaplandıralım, cevaplarımız bittiğinde aşağıdan okumamıza devam edelim.

“Gidyon, “Benden hoşnutsan, benimle konuşanın sen olduğuna dair bana bir belirti göster” dedi, “Lütfen gelip sana adağımı sununcaya, önüne koyuncaya dek buradan ayrılma.” RAB, “Sen dönünceye dek kalırım” diye yanıtladı. Gidyon eve gidip bir oğlak kesti, bir efa undan mayasız pide yaptı. Eti sepete, et suyunu tencereye koydu; bunları getirip yabanıl fıstık ağacının altında meleğe sundu. Tanrı’nın meleği, “Eti ve mayasız pideleri al, şu kayanın üzerine koy. Et suyunu ise dök” dedi. Gidyon söyleneni yaptı. RAB’bin meleği elindeki değneğin ucuyla ete ve mayasız pidelere dokununca kayadan ateş fışkırdı. Ateş eti ve mayasız pideleri yakıp kül etti. Sonra RAB’bin meleği gözden kayboldu. Gidyon, gördüğü kişinin RAB’bin meleği olduğunu anlayınca, “Eyvah, Egemen RAB! Meleğinin yüzünü gördüm” dedi.” (Hak. 6:17-23)

“Gidyon Tanrı’ya şöyle seslendi: “Söz verdiğin gibi İsrail’i benim aracılığımla kurtaracağın doğruysa, çiy yalnızca harman yerine koyduğum yün yapağının üzerine düşsün, topraksa kuru kalsın. Böylece, söylediğin gibi İsrail’i benim aracılığımla kurtaracağını bileceğim.” Ve öyle oldu. Ertesi gün erkenden kalkan Gidyon yapağıyı alıp sıktı. Yapağıdan bir tas dolusu çiy süzüldü. Bunun üzerine Gidyon Tanrı’ya şöyle seslendi: “Bana kızma, bir istekte daha bulunmak istiyorum. Yapağıyla bir deneme daha yapmama izin ver. Lütfen bu kez yalnızca yapağı kuru kalsın, topraksa çiyle ıslansın.” Tanrı o gece Gidyon’un dediğini yaptı. Yapağı kuru kaldı, toprağın her yanıysa çiyle kaplandı.” (Hak. 6:36-40)

  1. Gidyon Tanrı’nın isteğini gerçekten yerine getirip getirmeyeceğini öğrenmek için sürekli bir belirti istiyordu. Geleceğini garanti altına almak için mi yoksa Tanrı’nın isteğinden emin olmak için miydi? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
  2. Kendi hayatımızda Tanrı’nın isteğini hangi amaçla öğrenmek istiyoruz? Geleceğimizle ilgili düşüncelerimizde Tanrı’nın isteğine karşı tavrımız ne oluyor? Bunlarla ilgili biraz konuşalım.

GELECEĞİMİ BİLEN TANRI

İman ettikten sonra bazı alışkanlıklarımız ve düşüncelerimiz değişiyor. İman etmeden önce kararlarımızı daha çok kendi iyiliğimiz ve tecrübelerimize göre verirken iman ettikten sonra artık Tanrı’yı hoşnut etmek de karar vermede en önemli unsur haline geliyor. Atacağımız her adımda Tanrı’ya sormak güzel ve doğru bir alışkanlık halini alıyor.

Ancak Tanrı’nın hayatımız için isteğini bilmek bazen o kadar kolay olmuyor. Özellikle alacağımız önemli kararlarda O’nun ne düşündüğünü öğrenmekte, ne istediğini bilmekte zorlanıyoruz. Öncelikle belki aradığımız cevabı kendi yüreğimizden araştırmaya başlarsak doğru sonucu elde edebiliriz.

Tanrı’nın isteğini neden bilmek istiyoruz? Hangi amaçla Tanrı’nın önüne gidip O’na bu konuyu soruyoruz? Bu soruları kendi yüreğimizde öncelikle sormalıyız. Çoğu insan kendi kaderinin kontrolünü kendi eline almak ister. Böylece gelecek için herhangi bir risk almaz, olacakları güvence altına almış olur.

O zaman bunun en iyi yolunun Tanrı’nın isteğini bilmek olduğunu düşünme tuzağına düşebiliriz. Yanlış bir adım atmaktan çekinmek iyidir, ancak bunu sadece kendi iyiliğimiz için istemek Tanrı’nın isteğini bilmekten bizi uzak tutar.

Tanrı İbrahim’e, “Kalk ve git” dediğinde İbrahim Tanrı’nın yönlendirişine güvendi. Tanrı’nın yol gösterici olmasına, kendisini gideceği yolda koruyacağına ve sonunda vaat edilene kavuşacağına güvendi. Yol boyunca soruları vardı, ama bu sorulara cevabı yine Tanrı’nın kendisinde buldu. İtaat etmediğinde nasıl olumsuz sonuçlarla karşılaştığını da Kutsal Kitap bize açıkça anlatır.

Süleyman şöyle diyor: “İnsanın adımlarını RAB yönlendirir; öyleyse insan tuttuğu yolu nasıl anlayabilir?” (Özd. 20:24). Gelecekte ne olacağını bilmememize rağmen Tanrı’ya, O’nun bizim için yapacaklarına koşulsuz güvenmemiz gereklidir.

Elbette Tanrı’ya soracağız. Her adımımızı O’nunla birlikte atacağız. Ancak Tanrı’nın bizim için isteğini bilmek istemeli ve O’nun isteğine ne olursa olsun itaat etmeye istekli olup olmadığımızı düşünmeliyiz. Kendi yapmak istediklerimizden çok Tanrı’nın bizim için yapmak istediklerini üstün sayıp saymadığımızı iyice yüreğimizde tartmalıyız. İsa Mesih’in Getsamani bahçesindeki duası bizim için bir örnek olmalıdır: “Baba, senin isteğine uygunsa, bu kâseyi benden uzaklaştır. Yine de benim değil, senin istediğin olsun.” (Luk. 22:41-42)


dummy1

YÜREĞİMDEKİ TANRI’NIN İSTEĞİ

dummy1

Aşağıdaki diyalogları yüksek sesle okuyalım. Okuduktan sonra her bir diyalog için Tanrı’nın isteğini bilme konusunda kişileri yönlendiren yürek tutumunun ne olduğunu düşünelim. Bu durumlarda şimdiye kadar öğrendiklerimizin ışığında şu soruları birlikte cevaplandıralım:

Bu kişilerin gerçekte yüreklerinin derinlerinde ne gibi bir istek olabilir?

Böyle yürekteki istekleri samimi bir şekilde ortaya çıkarıp Tanrı’nın isteğini anlamak için daha gerçekçi olma konusunda engeller neler olabilir?


dummy2 Elif: Yakında okulum bitecek. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Sevgi: Ne düşünüyorsun?
Elif: İşte en büyük sorunum bu. Tanrı’ya soruyorum ne yapmam gerektiğini ama bir türlü cevap alamıyorum. Okulumu bitirdikten sonra ne yapmam gerektiğini nasıl öğrenebilirim?

dummy1

Arif: O kadar uzun zamandır dua ediyorum ki! Tanrı benim yurtdışında Kutsal Kitap’ı öğreneceğim bir okula mı, yoksa bir başka şehirde müjdeleme hizmetine gitmemi mi istiyor? Her gün dua ediyorum ama bir türlü cevap bulamıyorum. En sonunda Rab’be dedim ki, “Eğer bu konuda bana soru soran ilk arkadaşım, “Yurtdışına gitme konusunda ne yaptın?” derse yurtdışına gideceğim. Ama eğer “Müjdelemeye gitme konusunda ne düşünüyorsun?” derse müjdelemeye gideceğim.”

Karşıdan Semih geliyordur.

Semih: Merhaba Arif. Uzun zamandır görüşmedik. Sen bir karar vermeye çalışıyordun. Her ikisi için ne karar verdin?

dummy1

Derin: Gül gerçekten de bu kadar emin misin? Ahmet’le birbirinize çok uygun değilsiniz diye düşünüyorum.

Gül: Yanılıyorsun, Rab’bin bana onu gösterdiğine eminim. Tanrı’nın isteği olduğunu düşünüyorum. Onu ilk gördüğümden beri beğeniyorum. Çok yakışıklı, iyi bir işi var. Dua ettiğimde hep onun yüzü gözümün önüne geliyor.


UYGULAMA

Hayatımızda Tanrı’nın isteğini bilmeye ihtiyaç duyduğunuz konuların bir listesini yapalım. Öncelikle bu konularda neden Tanrı’nın isteğini bilmek istediğimizi kendi yüreğimizde araştıralım.

Tanrı’ya itaat etmek mi, yoksa sadece ne olacağım kaygısıyla mı bilmek istiyoruz?

Bu ayeti düşünerek bu hafta bu konularda dua edelim:

“Tanrı, isteğini yerine getirebilmeniz için sizi her iyilikle donatsın; kendisini hoşnut eden şeyi İsa Mesih aracılığıyla bizlerde gerçekleştirsin. Mesih′e sonsuzlara dek yücelik olsun! Amin.” (İbr. 13:21)

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) veya kamu malı.

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18