İSA MESİH’İN AYAĞININ DİBİNDEKİ KADINLAR 2

dummy1

İSA MESİH’İN AYAĞININ DİBİNDEKİ KADINLAR 2

RAB’BİN AYAKLARI DİBİNDE OTURAN BİR KADIN: MERYEM

dummy1

Aşağıdaki kısa hayat öyküsünü okuduktan sonra soruları birlikte cevaplandıralım.

Amerika’da Uyanış’a büyük katkısı olan John ve ilahi yazarı olan kardeşi Charles Wesley’in annesinin hikayesi.

Susanna Wesley’in on çocuğu vardı. Çok fakir bir hayatları vardı. Hatta eşi borç yüzünden bir kere hapse bile girmişti. Yemek, temizlik, bahçe, hayvanlar ve tabii ki on çocuğun tüm sorumluluğu Susanna’nın üstündeydi. Ancak Tanrı’ya bir söz verdi, her gün iki saatini Tanrı’yla geçirecekti. Ama zamanı yoktu, yalnız kalabileceği bir oda yoktu, sessiz bir yer yoktu… Onun bulduğu çare şuydu: Tanrı’yla zaman geçirmek istediğinde mutfak önlüğünü başına geçirirdi. Çocuklar bu zamanda annelerinin O’nunla zaman geçirdiğini bilirlerdi. Her gün çocukları için bu zamanda dua eder, Tanrısıyla sohbet ederdi. Sonrasında iki oğlu Rab’bin sözlerini yayan kişiler oldular.

  • Susanna Wesley’in hayat yoğunluğuna bakarak, kendi meşguliyetiniz hakkında ne söyleyebilirsiniz?
  • Bu kadının RAB ile özel bir zaman yaratmak adına bulduğu çareden kendimize nasıl bir ders çıkarabiliriz?

Davut, Mezmurlar 61:8’de RAB ile geçirmemiz gereken zamanı şu şekilde tanımlamıştır:

“Ey halkım, her zaman O’na güven,
İçini dök O’na,
Çünkü Tanrı sığınağımızdır.”

RAB’BİN LÜTUF TAHTINDA DİNLENMEK

Geçen haftaki çalışmamızda okuduğumuz bölümü Marta üzerinde yoğunlaşarak açıklamaya çalıştık. Bu hafta ise aynı ayetlere bu kez Meryem’in davranışına odaklanarak bakacağız. Luka 10:38-42 ayetlerini tekrar yüksek sesle okuyarak hatırlayalım.

Meryem Rab’bin ayakları dibinde oturmuş O’nun konuşmasını dinliyordu.

  • Rab’bin ayakları dibinde oturmak… Bu ne anlama gelir? Biraz konuşalım şimdi bunun hakkında.

dummy1

Şimdi de Meryem’in kim olduğuna kısaca bir bakalım. Meryem ile kız kardeşi Marta’nın köyü olan Beytanya’dan Lazar adında bir adam hastalanmıştı. Meryem, Rab’be güzel kokulu yağ sürüp saçlarıyla O’nun ayaklarını silen kadındı. Hasta Lazar ise Meryem’in kardeşiydi (Yuhanna 11:1-2). Meryem İsa’nın ayakları dibinde olmaya, kendini İsa önünde alçaltmaya ve tüm yüceliği İsa’ya vermeye alışkın bir kadındı değil mi? İsa’ya olan sevgisini O’nu herkesin önünde onurlandırarak gösterdi. Bu ayetler hakkında sonraki çalışmamızda detaylıca konuşacağız.

İsa, Meryem’in gerekli olan tek şeyi yaptığından ve iyi olanı seçtiğinden bahsediyor. Rab’bin bizden beklentisi aslında çok açıktır. RAB bizden, kendisi ile baş başa bir vakit geçirmemizi, O’na odaklanmamızı, kendisine özel ve kaliteli bir zaman ayırmamızı bekler. Mika kitabında bu konu şu ayetlerle açıklanır:

“Ey insanlar, RAB iyi olanı size bildirdi; adil olmanızdan, sadakati sevmenizden ve alçakgönüllülükle yolunda yürümenizden başka Tanrınız RAB sizden ne istedi?”
(Mika 6:8)

dummy1

Meryem sadece Rab’bin dizleri dibinde oturmuyordu, aynı zamanda O’nu dinliyordu. Rab olmadan hiçbir şey yapamayacağımızı Marta’nın tavrından açıkça görebiliyoruz. Yuhanna 15:5’te İsa, “Bende kalın, bensiz hiçbir şey yapamazsınız” diyor. Marta telaş içinde didinip çalışıyordu. Belli ki çok değer verdiği misafirini en iyi şekilde ağırlamaya ve O’nu hoşnut etmeye çalışıyordu ama acaba İsa bu durumdan hoşnut muydu? İsa Marta’ya, “Marta, Marta sen çok şey için kaygılanıp telaşlanıyorsun” dedi. İsa Marta’ya iki defa seslendi, ılımlı ve yumuşak huylu bir şekilde Marta’ya içinde bulunduğu kaygı ve telaş halini fark ettirmeye çalışıyordu adeta.

Bir de Meryem’e bakalım. Meryem ne yapıyordu? Rab’bin ayakları dibinde oturmuş, O’nu dinliyordu. Kendini Rab’be teslim etmiş, öylece O’nun huzurunda duruyordu. Üstelik kardeşinin kendisini İsa’ya haksız yere şikayet etmesine rağmen bu tavrından, duruşundan vazgeçmedi, Marta’ya karşılık vermedi, odak noktasını değiştirmedi. Ama sonunda İsa’nın takdirini kazanan Meryem oldu. Marta kendine göre doğru olanı yaptı. Meryem ise gerekli olan tek şeyi ve iyi olanı seçti.

dummy1

RAB ile özel bir zaman geçirmek bizim için gereklidir. RAB’den uzaklaşıp kendi aklımıza bel bağlamaya başladıkça kaygılar ve kuşkular bizi sarmaya başlar ve bu da sağlıklı karar almamızı engeller. Meryem iyi olanı seçtiği için bir vaat de aldı. İsa, “Bu kendisinden alınmayacak” dedi.

İyi olanı seçmek bize göre iyi olanı yapmak değil, Rab’bin gözünde iyi olanı aramaktır. Aslında insanlığın günaha düşüşünde de benzer bir durum mevcut. Tanrı Adem’e, “İyiyle kötüyü bilme ağacından yeme. Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün” diyerek gerekli olan şeyi ve iyi olanı bildirdi. Ama Adem ve Havva bu ağacın meyvesinden yiyerek yanlış bir seçim yaptılar, günaha düştüler. Tanrı bize sözleriyle gerekli ve iyi olanı bildirdi. Kutsal Kitap yaşam rehberimizdir, kararlarımızın kaynağıdır. Seçimlerimizi Kutsal Kitap’a dayanarak verirsek, iyi olanı seçmiş oluruz.

dummy1
  • Hayatlarımızı gözden geçirelim. Hangi meşguliyetlerimiz RAB ile ilişkimizi aksatıyor olabilir?
  • Günlük hayattaki işlerimizi öncelik sırasına göre dizdiğimizi düşünecek olursak, gün içinde bu önceliklerin sırasının değiştiği oluyor mu?
  • Değişiyorsa genellikle hangi zamanlarda değiştiği ve nasıl daha farkında olabileceğimiz hakkında düşünelim.

RAB İLE ÖZEL ZAMAN

Günlük hayattan örnekler içeren aşağıdaki diyalogları ve durumları inceleyelim. RAB’be yeterince zaman ayıramamanın hayatımızda ne gibi etkileri olabileceğine ve bu durumlara nasıl bir çözüm üretilebileceğimize dair aramızda konuşalım.

dummy2 MELİS: Artık hangi kursa yazılacağıma karar vermem gerekiyor. Sıkı bir şekilde çalışmaya başlamalıyım.
GİZEM: Evet, haklısın. Senin için yoğun bir yıl olacak.
MELİS: Aslında karar vermem gereken daha önemli bir konu var. Kursa hafta sonu mu, hafta içi mi gideceğim? Hafta içi akşam gitsem çok yoğun olacak, hafta sonu gitsem bu sefer de 1 sene boyunca kiliseye gelemeyeceğim. Kararsızım…

dummy2 DERYA: Bu aralar işim çok stresli gidiyor. Eve gidince çocukların dersi, ev işleri, yemek, kilise hizmeti ile ilgili hazırlıklar vs derken son 1 aydır doğru düzgün dua etmediğimi fark ettim. Sabah erken kalkmayı sevmiyorum, akşam çok yorgun oluyorum, gün içinde de çok yoğunum. Bir türlü dua etmeye zaman bulamıyorum.


dummy2 Gamze, İsa Mesih ile 1 sene önce tanıştı ve büyük bir heyecanla O’nu hayatına kabul etti. Bir sene boyunca kiliseye düzenli olarak geldi ama artık kendini çok yorgun hissediyor. Sorun şu ki Gamze haftada 6 gün çalışıyor ve kilisesi evine çok uzak. Ailesi ve yakın çevresi de onu görememekten şikayetçi. Kiliseye gelmek konusunda çok istekli olsa bile bir türlü zaman ayarlaması yapamaz hale geldi.

UYGULAMA

Günlük hayatta hepimizin ayrı ayrı meşguliyetleri var. Ev hanımı isen temizlik, yemek, ev işleri; öğrenci isen dersler, sınavlar; iş kadını isen kariyer tasası, işin yoğunluğu; kilisede bir hizmetin mevcut ise bu hizmetin sorumluluğu…

Gelin bu hafta bu yoğunluklardan bir nebze de olsa uzaklaştığımız bir hafta olsun. Biraz durmayı ve RAB’be güvenmeyi öğrenelim, çünkü biz dursak bile O işlemeye devam edecektir. Buna inanalım ve günün herhangi bir zaman diliminde yarım saatimizi ayırarak iç odamıza çekilelim. Dikkatimizi dağıtacak herhangi bir şeyden (TV, telefon, bilgisayar vs) uzaklaşarak RAB’bin dizleri dibinde oturalım ve O’nu dinleyelim.

Aldığımız kararı uygulamak konusunda bu hafta boyunca birbirimizi teşvik edelim ve bir sonraki çalışmamızda bu uygulamanın hayatımız üzerinde yarattığı etkiler üzerinde konuşalım.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) ve kamu malı. Onun dışında:
4.resim: Telif hakkı atıfı: Good News Productions International/College Press Publishing [CC BY-NC-ND 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)]

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18