KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI MATTA 18

dummy1

TANRI’NIN HALKININ İLİŞKİLERİ (1)

MATTA 18’İ ANLAMAK

GİRİŞ

dummy1

Aşağıda bir liderin nasıl olması gerektiğiyle ilgili bir kitaptan alınan birkaç madde var. Onları yüksek sesle okuyalım.

  • Arkadaşlarınıza fazla güvenmeyin ve düşmanınızı kullanmayı öğrenin.
  • Niyetinizi ve amacınızı gizli tutun.
  • İtibarınızı ve şöhretinizi canınız pahasına koruyun.
  • Mutsuz ve bahtsız insanlardan kaçın, size de bulaşabilir.
  • Yardım istediğinizde insanların çıkarlarına hitap edin, merhamet ya da minnettarlıklarına değil.
  • Düşmanınızı tamamen ezin.
  • Kimseye bağlanmayın.
  • Güçlerinizi bir arada tutun, yoğunlaştırın.
  • Kendi takipçilerinizi yaratmak için insanların inanma ihtiyacını kullanın.
  • Kral muamelesi görmek için krallar gibi davranın.

Bu maddeler İyi Bir Lider Olmakla İlgili; Güçlü Olmanın 48 Kuralı (Robert Greene) kitabından alıntılanmıştır.

Sorular:

İsa Mesih’in ‘kral olmak’ anlayışıyla bu kitaptaki maddelerde yer alan tavsiyeleri karşılaştırdığınızda, İsa Mesih’in tutumu hakkında ne söylersiniz?

Böyle bir lider için çalışan insanların birbirlerine davranışları nasıl olacaktır sizce?


ÖĞRETİ

dummy1

Matta kitabı sürekli “Göklerin Egemenliği”nden bahseder. Bu terim Matta’da yaklaşık 32 kez geçer. İsa Mesih ‘Göklerin Egemenliği’ dediğinde O’nun tam olarak ne demek istediğini anlamamız önemlidir. Göklerin Egemenliği, Tanrı’nın Egemenliği’yle aynı ifadedir aslında. Markos’ta, Luka’da ve Yuhanna’da da bu ifade geçiyor.

İsa Mesih Matta kitabı boyunca Egemenlik’le ilgili birçok konuşma yapar. Matta’nın en çok bilinen kısmı İsa Mesih’in Dağdaki Vaazı’dır. Matta’nın 5 – 7 bölümleri arasındadır. Burada İsa Mesih Yahya ile başlayan “Göklerin Egemenliği yaklaştı” duyurusunun artık gerçekleştiğini ve bu egemenlikteki yasaların nasıl olması gerektiğini bize açıklar. Yasa dıştan değil, içten başlamalıdır.

Tüm Matta kitabına baktığımızda kitabın öğrenciliği anlattığını anlayabiliriz. Mesih İsa bu öğrenciliğin Yetkin Kralı’dır. Özellikle 5-7. bölümler arasında İsa Mesih güçlü ve yetkili sözleriyle Mesih olduğunu vurgular. “İsa konuşmasını bitirince, halk O′nun öğretişine şaşıp kaldı. Çünkü onlara kendi din bilginleri gibi değil, yetkili biri gibi öğretiyordu.” (Mat. 7:28-29)

Tanrı’nın Egemenliği’ndeki öğrenciliği anlatan 8 – 10. bölüm arasında, bu egemenliğe ait olanların ne gibi zorluklardan geçeceklerini öğreniyoruz. Bu bölümlere bakarsak da İsa’nın güçlü, yetkili eylemleriyle Mesih olduğunu gösterildiğini fark ederiz: “Ne var ki, İnsanoğlu’nun yeryüzünde günahları bağışlama yetkisine sahip olduğunu bilesiniz diye..." Sonra felçliye, "Kalk, yatağını topla, evine git!" dedi. Adam da kalkıp evine gitti. Halk bunu görünce korkuya kapıldı. İnsana böyle bir yetki veren Tanrı′yı yücelttiler.” (Mat. 9:6-8)

dummy1

“Tanrı’nın Egemenliği neye benzer” sorusuna cevabımızı da 13. bölümde alırız. Bu bölüm zaten İsa Mesih’in “Göklerin Egemenliğini neye benzeteyim?” diye başlayan cümlesiyle ünlüdür. Burada birçok benzetmeyle İsa Mesih Göklerin Egemenliği’ni bizim anlayacağımız somut örneklerle anlatır. Ayrıca bu bölümün amacı 9. bölümden başlayan ve 11- 12. bölümlerde daha da tırmanan Ferisilerin ve din bilginlerinin muhalefetine bir nevi cevaptır. Tanrı’nın Egemenliği’nin yaklaşmasına ve Mesih İsa’nın çok açık bir şekilde Mesih olarak görülmesine rağmen, neden O’nu hala kabul etmediklerini öğreniyoruz. Egemenlik, İsa Mesih’in tekrar gelişine dek tüm insanlara kurtulma fırsatı vermektedir. Ancak bunu herkes kabul etmeyecek, hatta imanlı gibi görünenlerin bazılarının gerçek imanlı olmadıkları anlaşılacaktır. Çünkü Tanrı’nın Egemenliği zorbalıkla İsa Mesih’e iman etmeyi sağlayan bir egemenlik değil, Tanrı’yı içtenlikle ve yürekten arayanların girebildiği bir egemenliktir. Alçakgönüllü bir kral olarak İsa Mesih, O’na iman etmelerine fırsat vererek ve iman ettikten sonra da onlara yardım ederek kendi karakterini gösterir.

İsa Mesih bu egemenliğin kralı, bizler de O’nun halkıyız. Pavlus’un dediği gibi, O çarmıhtaki ölümüyle yepyeni bir topluluk yarattı. “Çünkü Mesih′in kendisi barışımızdır. Kutsal Yasa′yı, buyrukları ve kurallarıyla birlikte etkisiz kılarak iki topluluğu birleştirdi, aradaki engel duvarını, yani düşmanlığı kendi bedeninde yıktı. Amacı bu iki topluluktan kendisinde yeni bir insan yaratarak esenliği sağlamak, düşmanlığı çarmıhta öldürmek ve çarmıh aracılığıyla bir bedende iki topluluğu Tanrı′yla barıştırmaktı.” (Ef. 2:14)

Bu topluluktaki ilişkiler artık eskisi gibi olmamalıdır. Matta 18. bölümde bu ilişkilerin nasıl olması gerektiğini İsa Mesih açıklar.

dummy1

Bu bölüm Tanrı’nın Egemenliği’nin iç ilişkilerine yöneliktir. Tanrı insan ile ilişki kurmak ister her zaman. Artık bir süre de olsa insanların arasında yaşamaktadır. Matta kitabının en başında belirttiği gibi, “İmmanuel, Tanrı bizimle” olarak halkının arasındadır. Göklerin Egemenliği’nin Kralı bize kendi krallığını açıklar, sunar ve öğretir. Yeni yaratıklar olarak Tanrı’nın Krallığı’ndaki ilişkiler de yeni olmalıdır.

Matta’da İsa Mesih Tanrı’nın Egemenliği ve bizimle ilişkisi üzerine beş büyük konuşma yapar. Matta 18. bölüm bu büyük konuşmalardan biridir. Matta 18’in bu konuşmalar içindeki yerini şu tabloda görebilirsiniz:

Göklerin Egemen- liği’nin ilanı Göklerin Egemen- liği’nin amacı Göklerin Egemen- liği neye benzer? Göklerin Egemen- liği’ndeki ilişkiler Göklerin Egemen- liği’ndeki sonsuzluk
Dağdaki Vaaz Öğrencilerin gönderilmesi Benzetmeler Kilise içi tutum Zeytin Dağı’ndaki vaaz
Matta 5:1 – 7:29 Matta 9:35 – 10:42 Matta 13:1-58 Matta 18:1-35 Matta 24:1 – 25:46

Şu soruları birlikte cevaplandıralım:

Tanrı’nın Krallığı’nda yaşadığımızın nasıl bir farkı olmalı? Özellikle hangi alanlarda?

Mesih İsa’nın Kral olması bizim hayatımızda nasıl bir etki yaratır?

Kilise Mesih’in Kral olmasını nasıl beyan eder?


ALIŞTIRMA

dummy1

Matta kitabı İsa Mesih’i Tanrı’nın Krallığı’nın Kralı olduğunu ilan eder. Matta 18. bölümde biraz önce öğrendiğimiz gibi bu krallıkta, Kral’ın çocukları olan kilise içindeki ilişkilerin nasıl olması gerektiğini bize öğretir. Diğer ünitelerimizde Matta 18. bölümü ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.

Aşağıdaki soruları soruda verilen ayetlere bakarak birlikte cevaplandıralım.

  • Kral Mesih’in Egemenliği’ndeki kim en büyük sayılır ve neden? (Mat. 18:1-6)
  • Kral Mesih’in Egemenliği’ndeki insanları günaha düşürmekle hangi durumlar kıyaslanıyor? (Mat. 18:7-10)
  • Kral Mesih’in Egemenliği’nden kimsenin gitmesinin istenmediğini hangi benzetmeyle anlıyoruz? (Mat.18:11- 14)
  • Kral Mesih’in Egemenliği’ndeki insanlar kendilerine karşı günah işlendiğinde ne yapmalılar? (Mat. 18:15-17)
  • Kral Mesih’in Egemenliği’ndeki insanların birliği ile göklerin nasıl bir bağlantısı var? (Mat. 18:18-20)
  • Kral Mesih’in Egemenliği’ndeki insanların birbirlerini bağışlama konusu nasıl bir hikayeyle anlatılır? (Mat. 19:21-35)

Şimdi sayımıza göre gruplar oluşturalım.

Bu konu başlıklarına baktığımızda, Kral Mesih’in, egemenliğindeki kilisenin içinde nasıl ilişkiler görmeyi istediğini birkaç cümleyle özetleyelim, istersek bunları bir yere yazalım. Sonra grubumuzda bunu paylaşalım.


UYGULAMA

Bugün yazdığımız bu özeti saklayalım. Tüm hafta boyunca, Kral İsa Mesih’in egemenliğindeki kilisesinde nasıl ilişkiler görmeyi amaçladığı üzerinde derin derin düşünelim.

Bizim bu amaca nasıl hizmet ettiğimizi, kilise içinde birliği sağlamak ve Tanrı’nın Egemenliği’nin kilisemizde görülmesi için ne yapabileceğimizi düşünüp eyleme geçirelim.

Bu hafta bu konuda yaptığımız bir şey varsa, çıkardığımız sonuçlarla birlikte, gelecek hafta grupta paylaşalım.

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) veya kamu malı.

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18