KUTSAL KİTAP ÇALIŞMALARI MATTA 18

dummy1

TANRI HALKININ İLİŞKİLERİ (MAT. 18. BÖLÜM)

6. ÇALIŞMA: GÜNAH ve BEDENİN BİRLİĞİ (Mat. 18:6-9)

KORURUM

dummy1

Aşağıdaki metni yüksek sesle okuyalım ve birlikte soruları birlikte cevaplandıralım.

“Tanrım beni dostlarıma karşı koru, ben kendimi düşmanlarıma karşı korurum.” Voltaire (Volter)

Soru 1: Ünlü Fransız yazar ve düşünürün bu sözü hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Bazı ilişkiler bizi kötü yönde etkileyebilir mi? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Böyle kişiler kilise için nasıl bir zarara neden olabilir? Birlikte cevaplandıralım, sonra konumuza devam edelim.

Bu çalışmamızda İsa Mesih’in birbirimizi günaha düşürme konusundaki ciddi uyarılarına bakmaya devam edeceğiz. Pavlus da Korint’teki kiliseye şöyle diyor:

“Aldanmayın, “Kötü arkadaşlıklar iyi huyu bozar.” (1Ko. 15:33)


ARKADAŞ ARKADAŞIN TÖKEZİ OLABİLİR

dummy1

Aşağıda gerçek arkadaşlığın ne demek olduğunu anlatan bir şarkının sözleri vardır. Bu şarkının sözlerini yüksek sesle okuyalım. Dilerseniz İnternet’ten şarkıyı da dinleyebilirsiniz. Sonrasında öğretimizi okumaya devam edelim.

Bir kıvılcım düşer önce büyür yavaş yavaş 
Bir bakarsın volkan olmuş yanmışsın arkadaş 
Dolduramaz boşluğunu ne ana ne kardaş 
Bu en güzel bu en sıcak duygudur arkadaş 

Ortak olmak her sevince her derde kedere 
Ve yürümek ömür boyu beraberce el ele 
Olmasın o ta içten gülen gözlerde yaş 
Yollarımız ayrılsa bile seninle arkadaş 

Evet arkadaş; kim olduğumu, ne olduğumu 
Nerden gelip, nereye gittiğimi sen öğrettin bana.
Elimden tutup, karanlıktan aydınlığa sen çıkardın 
Bana yürümeyi öğrettin yeniden 
El ele ve daima ileriye 
Bir gün.. 
Bir gün birbirimizden ayrı düşsek bile 
Biliyorum, hiçbir zaman ayrı değil yollarımız 
Ve aynı yolda yürüdükçe 
Gün gelir ellerimiz yine dostça birleşir 
Ayrılsak bile kopamayız... 

Olmayacak o ta içten gülen gözlerde yaş 
Bir gün gelip ayrılsak bile seninle arkadaş

Çalışmamız aslında olumsuz bir durumla ilgilidir. Yani kötü bir arkadaşın neler yapabileceğini bizlere anlatmaktadır. Gerçek dostlarımız, arkadaşlarımız vardır, esas düşmanımız ise günahın kendisidir.

Soru 1: Bu çok bilinen şarkı bizde arkadaşlık hakkında nasıl duygular uyandırıyor? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Sizin böyle bir arkadaşınız var mı? Eğer böyle bir arkadaşınız varsa, onun hayatında sizin nasıl bir etkiniz var? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Belki bilerek belki bilmeyerek arkadaşlarımızı günaha düşürmek, onlara duyduğumuz sevgi hakkında nasıl bir gerçeği gösterir?


GÜNAH VE BEDENİN BİRLİĞİ

Matta 18:6-9 ayetlerini yüksek sesle okuyalım. Sonrasında öğretimizi okumaya devam edip soruları birlikte cevaplandıralım.

“Ama kim bana iman eden bu küçüklerden birini günaha düşürürse, boynuna kocaman bir değirmen taşı asılıp denizin dibine atılması kendisi için daha iyi olur. İnsanı günaha düşüren tuzaklardan ötürü vay dünyanın haline! Böyle tuzakların olması kaçınılmazdır. Ama bu tuzaklara aracılık eden kişinin vay haline! "Eğer elin ya da ayağın günah işlemene neden olursa, onu kesip at.

Tek el, tek ayakla yaşama kavuşman, iki elle, iki ayakla sönmez ateşe atılmandan iyidir. Eğer gözün günah işlemene neden olursa, onu çıkar at. Tek gözle yaşama kavuşman, iki gözle cehennem ateşine atılmandan iyidir.”

dummy1

İsa Mesih’in ağzından “vay” duyduğumuz zaman çok ciddi bir uyarının geleceğini beklemeliyiz. Vahiy’deki “vay”lardan da anladığımız kadarıyla bu “vay”lar yargı, eleştiri, ciddiyet, sakınmamız gereken bir hareket, tutum ve düşünceden bahsetmektedir. Ferisilere, “Vay halinize” diye başlayan uzun konuşmasında da İsa Mesih sürekli onları yasayı yanlış yorumladıkları ve halka da bu şekilde öğrettikleri hakkında eleştirir.

Buradaki “vay”, dünyanın halinedir. Çünkü dünya tuzaklarla doludur ve kişileri düşürür. Tuzakların olması doğaldır, dünya zaten Şeytan’ın egemenliğindedir ve o da avını arayan aslan gibi sürekli gezinmektedir.

Esas “vay” bu tuzaklara aracılık edenleredir. Eğer bunu ciddiye almayan varsa İsa Mesih bazı şeylerle onun sonunu kıyaslar. Bütün bunlar başına geleceklerden çok daha iyidir. Bedeninin üyelerini günaha düştüklerinde ya da düşmeden önce kesip atman “çok daha iyidir.”

Soru: Günümüzde, kendi kilisenizi, kendi hayatınızı düşündüğünüzde “vay” diyebileceğimiz durumlar, tutumlar neler olabilir? Birlikte cevaplandıralım, sonra konumuza devam edelim.

Pavlus, kilisenin Mesih’in bedeni olduğundan söz eder Korintliler’e. Çünkü Korint kilisesinde sürekli sorunlar ve imanlıların birbirlerinin günahlarıyla ilgili kayıtsızlıklarını görürüz. Birinin babasının karısıyla evlenmesi sadece önderlerin değil, tüm kilisenin azar işitmesine neden olur.

Dünyanın tuzakları ve bu tuzaklara aracılık eden kişiye yapılan uyarılar Tanrı’nın Mesih’in bedeni olarak gördüğü kilisenin kutsallığının ve birliğinin korunması içindir. Kilise içinde günah varsa bunun devam etmesinden ve kiliseyi mahvetmesindense “kesilip atılması” çok daha iyidir.

Bir insanın kendi uzvunu kesmesi çok zordur. Bu insana inanılmaz acı verir ve iradesi de buna izin vermez. Hiç kimse kendi bedenine acı veremez. O zaman eğer bir kişi kiliseyi kendi bedeni olarak görüyorsa ona acı vermektense günah hakkında çok ciddi bir biçimde düşünmesi, uzak durması ve diğerleri için de aynı şekilde günaha aracılık etmekten kaçınması gerekmektedir. Böyle olmadığında kişi bedenin birliği bağlamında yine kendisi acı çekecektir.

Soru: Tuzaklar dediğimizde bu tuzakların neler olabileceğini düşünelim. Bunları gurubumuzla paylaşalım.


BEDENİMDEKİ EN ÖNEMLİ ORGAN

1. Korintliler mektubunda Pavlus kiliseyi bir beden olarak resmeder. Ayrıca eğer mektubu okuduysak birçok karışıklığında olduğunu okumaktayız. Korint kilisesinin bize Mesih İsa’nın Matta 18:6-9’da anlattığı öğretiye uygun örnekler verdiğine dikkat çekmek istiyoruz.

Burada 1. Korintliler mektubundan bazı örnekler okuyacağız. Kendimiz ve topluluğumuzla ilgili bu durumlarda nasıl bir tutum, düşünce ve davranış içinde olmamız gerektiğini düşünerek şu soruları her bir örnek için cevaplandıralım:

Soru 1: Bu durum Tanrı’nın yüceliğine nasıl bir katkı sağlıyor? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 2: Bu durum kardeşlerle ilişkimizi nasıl etkiliyor? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer soruya geçelim.

Soru 3: Bu durum kiliseyi nasıl etkiliyor? Birlikte cevaplandıralım, sonra diğer örneğe geçelim.

  • Kardeşlerim, Kloi′nin ev halkından aranızda çekişmeler olduğunu öğrendim. Şunu demek istiyorum: Her biriniz, "Ben Pavlus yanlısıyım", "Ben Apollos yanlısıyım", "Ben Kefas yanlısıyım" ya da "Ben Mesih yanlısıyım" diyormuş. (1Ko. 1:11-12)
  • Aranızda fuhuş olduğu söyleniyor, üstelik putperestler arasında bile rastlanmayan türden bir fuhuş! Biri babasının karısını almış. Siz hâlâ böbürleniyorsunuz! Oysa yas tutup bu işi yapanı aranızdan atmanız gerekmez miydi? (1Ko. 5:1-2)
  • Kardeş kardeşe karşı dava açıyor, üstelik imansızlar önünde! Aslında birbirinizden davacı olmanız bile sizin için düpedüz yenilgidir. Haksızlığa uğrasanız daha iyi olmaz mı? Dolandırılsanız daha iyi olmaz mı? (1Ko. 6:6-7)
  • Yalnız dikkat edin, bu özgürlüğünüz vicdanı zayıf olanların sürçmesine neden olmasın. Eğer zayıf vicdanlı biri, bilgili olan seni bir put tapınağında sofraya oturmuş görürse, puta sunulan kurbanın etini yemek için cesaret almaz mı? Sonuçta bu zayıf vicdanlı kişi, Mesih′in uğruna öldüğü bu kardeş, senin bilgin yüzünden mahvolur! (1Ko. 8:9-11)
dummy1

UYGULAMA

Bu çalışmada özellikle birini günaha düşürmenin kişisel zararın yanında bedene, yani kiliseye zarar verdiğini de gördük.

Bu hafta kendi düşünce, tutum ve davranışlarımıza bu açıdan bakalım.

Tüm bunları Rab’bin önüne getirip bu konuda düşüncemizi ve tutumumuzu değiştirmesini dileyelim.

Duam:

Ey Tanrım, senin hikmetin ve gerçeğin karşısında bazen sana yakışmayan gurura ve kayıtsızlığa kapıldığım için beni bağışla. Ben kimim ki, sen yaşantımı başkalarını etkilemek için kullanasın! Lütfen başkalarını olumlu yönde etkilemek ve senin gerçeğinin doğrultusunda rehberlik yapmam için kudretinle beni daha uysal ve yumuşak huylu kıl. İsa’nın adıyla, Amin.

Phil Ware; http://www.verseoftheday.com/en/10172016/

 
Kilise hizmeti içindir; parayla satılmaz.

• Bu dersten öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle, kendi çiziminizle, hatta kendi şiirinizle ifade edebilirsiniz.

 

Resimlerin telif hakkı: Shutterstock (www.shutterstock.com) veya kamu malı.

 
Ve biz hepimiz peçesiz yüzle Rab’bin yüceliğini görerek yücelik üstüne yücelikle O’na benzer olmak üzere değiştiriliyoruz. Bu da Ruh olan Rab sayesinde oluyor. 2.Ko.3:18